Což takhle dát si špenát?

Což takhle dát si špenát?

10. 02. 2020

Buď ho lidé milují, nebo mu nemohou přijít na jméno. Takové emoce dokáže vyvolat obyčejný špenát. Tato listová zelenina, kterou měl v oblibě i známý Pepek námořník, má přitom tolik prokázaných benefitů. Nezatracujte ani jeho mraženou podobu. Zmrazení je totiž šetrným způsobem konzervace potravin.

Špenát je právem považovaný za jeden z nejzdravějších druhů zeleniny, a to pro svůj vysoký obsah vitaminů, minerálních látek, stopových prvků a různých antioxidantů. Jeho největšími benefity jsou nejen vysoká biologická hodnota a všestranná použitelnost, ale také velmi nízká energetická hodnota – pouze 25 kcal ve 100 g jedlého podílu. Syrový špenát je z 91 % tvořený vodou, 4 % jsou sacharidy a 3 % bílkoviny. Obsahuje jen nepatrné množství tuku. Je významným zdrojem draslíku  a ve vyvážené formě rovněž mědi a železa. Je nadprůměrně bohatý na vitamin C a karotenoidy, významné antioxidanty chránící buňky před volnými radikály. Obsahuje také vitamin K a vitaminy skupiny B.  

Špenát lze konzumovat konzervovaný, nasekaný, dehydrovaný nebo mražený. V českých prodejnách ho najdeme ve dvou podobách, a to čerstvý a mražený. V obchodech však převažuje ve formě zmrazeného polotovaru – někdy také s přísadami, např. se smetanou nebo česnekem.  

Mražený špenát

Hluboce zmrazená zelenina – hluboce zmrazený špenát nevyjímaje – je stále opředená celou řadou mýtů. Ve srovnání s čerstvými plody není vnímána příliš pozitivně. Je třeba ovšem říct, že ne všechny plodiny, které jsou po sklizení opravdu čerstvé (a zároveň nejlepší), se do obchodů dostanou včas. Každý den skladování navíc výrazně snižuje jejich čerstvost a obsah vitaminů. Zmrazení je jedním z nejšetrnějších konzervačních způsobů potravin. Jeho hlavním benefitem je možnost skladovat potraviny relativně dlouho a uchovat v kvalitní zelenině, která byla hluboce zmrazená do několika málo hodin po sklizni, vitaminy i výrazně více chuti. Proto můžeme konzumovat plody tuzemské produkce po celý rok i mimo danou sezónu. Zmrazené plody jsou zralé a podléhají pouze minimálnímu zpracování. Díky rychlému zmrazení si navíc udrží svou kvalitu a stejně vysoký obsah vitaminů a minerálních látek, který měly ve chvíli sklizně ve své nejvyšší zralosti.

Čtěte web Akademie kvality a dozvíte se více o kvalitních potravinách. Samozřejmě vám při výběru napomohou také značky kvality jako Klasa či Regionální potravina. 

V této sérii si můžete přečíst