Který typ brambor využijete na salát nebo do bramboráku?

Který typ brambor využijete na salát nebo do bramboráku?

Pro lepší orientaci kupujících bylo zavedeno značení konzumních hlíz podle varných typů. V zásadě rozeznáváme tři základní typy – salátové, přílohové, nebo na výrobu kaší či knedlíků, a lze se tak lépe rozhodnout pro nákup brambor podle účelu využití v kuchyni. Důležité je také individuální posouzení konzumentem. Například na severu Moravy mají v oblibě silně moučnaté odrůdy, stejně tak i téměř v celém Polsku. U nás a v Německu se většinou preferuje lojovitá žlutá dužnina, přičemž Angličané a Italové upřednostňují bělomasé odrůdy. V Maďarsku mají oblibu v odrůdách s červenou slupkou, i když z hlediska vnitřní kvality to žádný význam nemá.

Druhy brambor

Varný typ A

Jedná se o pevné a masité hlízy, které i po uvaření zůstávají pevné a tuhé. Skvěle se hodí pro vaření ve slupce. Kromě úpravy brambor „na loupačku“ je jich nejběžnějším využitím použití do salátů..

Varný typ B

Tento typ patří k nejčastěji využívaným pro svou univerzálnost. Obsahuje větší množství škrobu než typ A a není tak pevný. Proto jej nejčastěji využíváme na přílohy, ale také do polévek nebo na smažení.

Varný typ C

V tomto třetím typu je již množství škrobu značné, proto se také po uvaření rozpadají. Tato jejich vlastnost se nám však hodí při výrobě kaší, bramboráků a bramborového těsta.

Nové brambory

Nové brambory se většinou nerozlišují varným typem, ale jsou nejblíže k typu A, a to nejen díky hladké slupce, ale i dužině. Tyto brambory se skvěle hodí pro přípravu ve slupce, kterou je možné také konzumovat.

Odrůdy s červenou barvou slupky jsou vhodné pro přípravu salátů nebo jako přílohy, ale lze je využít i k přípravě kaší a těst. Opět záleží na varném typu.