Který typ brambor využijete na salát nebo do bramboráku?

Který typ brambor využijete na salát nebo do bramboráku?

03. 02. 2020

Pro lepší orientaci kupujících bylo zavedeno značení konzumních hlíz podle varných typů. V zásadě rozeznáváme tři základní typy – salátové, přílohové, nebo na výrobu kaší či knedlíků, a lze se tak lépe rozhodnout pro nákup brambor podle účelu využití v kuchyni. Důležité je také individuální posouzení konzumentem. Například na severu Moravy mají v oblibě silně moučnaté odrůdy, stejně tak i téměř v celém Polsku. U nás a v Německu se většinou preferuje lojovitá žlutá dužnina, přičemž Angličané a Italové upřednostňují bělomasé odrůdy. V Maďarsku mají oblibu v odrůdách s červenou slupkou, i když z hlediska vnitřní kvality to žádný význam nemá.

Druhy brambor

Varný typ A

Jedná se o pevné a masité hlízy, které i po uvaření zůstávají pevné a tuhé. Skvěle se hodí pro vaření ve slupce. Kromě úpravy brambor „na loupačku“ je jich nejběžnějším využitím použití do salátů..

Varný typ B

Tento typ patří k nejčastěji využívaným pro svou univerzálnost. Obsahuje větší množství škrobu než typ A a není tak pevný. Proto jej nejčastěji využíváme na přílohy, ale také do polévek nebo na smažení.

Varný typ C

V tomto třetím typu je již množství škrobu značné, proto se také po uvaření rozpadají. Tato jejich vlastnost se nám však hodí při výrobě kaší, bramboráků a bramborového těsta.

Nové brambory

Nové brambory se většinou nerozlišují varným typem, ale jsou nejblíže k typu A, a to nejen díky hladké slupce, ale i dužině. Tyto brambory se skvěle hodí pro přípravu ve slupce, kterou je možné také konzumovat.

Odrůdy s červenou barvou slupky jsou vhodné pro přípravu salátů nebo jako přílohy, ale lze je využít i k přípravě kaší a těst. Opět záleží na varném typu.


V této sérii si můžete přečíst