Věděli jste, že jsou v kečupu antioxidanty?

Věděli jste, že jsou v kečupu antioxidanty?

24. 01. 2017

Kdo chce být zdravý, neměl by ve stravě zapomínat na antioxidanty. Látky, které jsou účinné v boji proti volným radikálům, jejichž nadměrné množství pro nás může být velmi škodlivé. Jaký antioxidant se tedy nachází v kečupu? Lykopen.

Lykopen je, zjednodušeně řečeno, červené barvivo. Řadí se mezi karotenoidy, z nichž je jedním z nejvíce účinných antioxidantů. Jeho velkými benefity jsou snižování hladiny cholesterolu, redukce možnosti výskytu kardiovaskulárních chorob a zvyšování obranyschopnosti organismu. Dále pomáhá chránit naši pokožku před UV zářením a také před vlivy stárnutí. Díky němu budete vypadat mladší. Nejnovější studie navíc prokázaly, že hraje roli i v prevenci rakoviny - hlavně prostaty, děložního čípku a žaludku. 

Co je ovšem důležité vědět? Lykopen se snadněji uvolňuje z rajčat - a následně vstřebává do organismu - při vyšší teplotě. Proto tepelně opracovaná rajčata, která jsou mj. v kečupu, obsahují větší množství této prospěšné látky. I zde ale platí, že čím větší množství rajčat bylo k výrobě kečupu použito, tím více v něm bude obsaženo lykopenu.

Chcete se dozvědět více o kečupu? Podívejte se na naše edukativní video o kečupu. A přečtěte si o nich i v dalších článcích na akademiekvality.cz. Kvalitou kečupu i dalších potravin si můžete být jisti, když na produktech najdete loga značek kvality KLASA, Regionální potravina, BIO Produkt ekologického zemědělství, Evropské logo pro ekologickou produkci a Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP).

V této sérii si můžete přečíst