Naše bramborářství je mezi nejšetrnějšími v Evropě

Naše bramborářství je mezi nejšetrnějšími v Evropě

22. 07. 2020

Bramborová medaile. I tak by se dalo charakterizovat umístění brambor z hlediska zkonzumovaného množství plodin ve světě. Před nimi jsou už jenom rýže, pšenice a kukuřice. U nás brambory drží druhou příčku. Přestože v posledních letech o něco podražily, stále o nich ještě můžeme tvrdit, že máme tzv. za málo peněz hodně muziky. Přináší totiž našemu organismu řadu významných látek. Skvěle se s nimi pracuje v kuchyni. O bramborách jsme si povídali s Ing. Josefem Králíčkem, předsedou Českého bramborářského svazu.

V ČR ročně vypěstujeme zhruba 700–900 tisíc tun brambor. Každý Čech jich průměrně sní 60–65 kg. Tato plodina pochází z Jižní Ameriky, a přestože má některé specifické nároky na pěstování, je poměrně rozšířená. Na přelomu 16. a 17. století byly brambory v Evropě považovány za léčivé, leckdy dokonce za okrasné. První české odrůdy byly vyšlechtěny začátkem 20. století.

„Velice dobrou zprávou pro domácí spotřebitele je skutečnost, že během pěstitelské sezóny používáme významně nižší množství průmyslových hnojiv než v ostatních bramborářských státech Evropy. Totéž platí pro přípravky na ochranu rostlin, které používáme proti plevelům, chorobám a škůdcům, obecně nazývané pesticidy. Jejich spotřeba při pěstování brambor, např. při ochraně porostů proti plísni bramboru, je zhruba poloviční,“ zmiňuje benefity pěstování brambor v ČR pan Králíček. „Od příštího roku navíc plánujeme zavést tzv. Režim jakosti konzumních brambor Q CZ, který klade mj. velký důraz na ochranu životního prostředí. Díky těmto šetrným postupům i pečlivému sledování pěstitelského cyklu dokážeme spotřebitelům nabídnout opravdu kvalitní potravinu, můžeme říci kvalitní, zdravou zeleninu.“ 


V této sérii si můžete přečíst