Jaké brambory do salátu, kaše, nebo coby přílohu?

Jaké brambory do salátu, kaše, nebo coby přílohu?

03. 08. 2020

Proč má někdy bramborová kaše dokonalou konzistenci a jindy máte pocit, že to zkrátka není ono? Nebo jak to, že jsou přílohové brambory příliš moučnaté místo toho, aby se vám rozplývaly na jazyku jako máslo? Nejspíše jste použili varný typ brambor, který se zrovna nehodí na zpracování způsobem, jaký jste právě zvolili. Jak tedy na to?

Podle užití konzumních brambor v kuchyni vybíráme vhodné odrůdy. Protože jich u nás ovšem pěstujeme více než 200, byla by volba moc složitá. Nejspíše jste ale zaregistrovali, že se konzumní brambory označují třemi varnými typy – A, B a C. Každý z nich se hodí na něco trochu jiného.

  • Varný typ A (zelené značení) – vhodné především na salát. Nerozvářejí se a jejich dužnina je pevná a (středně) jemná. Mohou být lehce moučnaté. Vařte je ideálně ve slupce. 
  • Varný typ B (červené značení) – využíváme je hlavně jako přílohu. Dužnina je průměrně pevná a lehce moučnatá. 
  • Varný typ C (modré značení) – ideální do bramborové kaše, do těsta na knedlíky a na bramboráky. Mají tendenci se rozvařit a obsahují vyšší procento škrobu. 

Zajisté jste už ve spojení s bramborami také slyšeli pojmy nové, rané a pozdní.  „Nové brambory jsou výhradně z dovozu, obvykle dovezené v jarním období ze Středomoří a slouží hlavně pro zpestření domácí nabídky. Můžete je koupit od ledna zhruba do poloviny května. Rané se u nás sklízejí od konce května do konce června, k dispozici jsou i během letních prázdnin. Pozdní pořídíte od začátku září a v říjnu a hodí se na delší skladování, ale ve vhodných podmínkách,“ upřesňuje Ing. Josef Králíček, předsedou Českého bramborářského svazu. 


V této sérii si můžete přečíst