Ideální podmínky pro domácí pěstování

Ideální podmínky pro domácí pěstování

21. 08. 2017

Rajčata patří mezi teplomilné plodiny, nedělají jim dobře mrazy. Při plánování vlastní zahrádky je nutné držet se základních pravidel. Výběr druhu a odrůdy rajčete by se měl odvíjet od toho, kde se je rozhodnete pěstovat.

„Na balkon se nejlépe hodí rajčata keříčková, která nedosahují takového vzrůstu a nepotřebují oporu pro svůj růst. Pokročilí zahrádkáři pak nedají dopustit na rajčata tyčková, která se pěstují výhradně z předpěstované sadby. Nejlépe se jim povede v půdě vyhřáté alespoň na 10 stupňů Celsia. Ideální období pro předpěstování je měsíc březen,“ upozorňuje Ing. Radovan Tůma ze Zelinářské unie Čech a Moravy.

Pozor na plísně!

Rajčata milují sluníčko a hodně vody. Jsou velice citlivá na plíseň, proto je nutné zavlažovat přímo ke kořenům, nikoli na list. Nejvhodnější je zavlažovat je za pomoci kapkovací hadice, tzv. kapkovou závlahou. 

 Kontrolujte tyčková rajčata kvůli „zálistkům“ 

Pokud pěstujete rajčata tyčková, u nichž je pravděpodobné, že se hodně rozrostou, hlídejte si je. Měli byste zaštipovat nebo vylamovat neplodné výhony (zálistky), které ovšem nemají žádné květy (plody). Celou rostlinu tak vysilují, že jí nezbydou živiny na rajčata – bude jich méně, budou menší a navíc nemusí dozrát.   

Více o rajčatech či jiných kvalitních potravinách se dočtete na našem webu. Podívejte se také na naše edukativní video nejen o rajčatech. Anebo se inspirujte našimi recepty.

V této sérii si můžete přečíst