Stručně z historie kečupu

Stručně z historie kečupu

30. 01. 2017

Možná jste někdy přemýšleli, kde se vůbec vzaly potraviny, které dneska jíme. Všechny přece musí mít nějaký svůj původ. Jak je to tedy s kečupem? Nejspíše vás napadne, že s ním přišli Američané – hotdog a kečup je přece nerozlučná dvojice. Současná recept

Kečup se často spojuje s „americkým“ životním stylem. Do USA se ale dostal z Anglie, která ho zase převzala z Asie. Slovo „kečup“ pochází z čínského slova „ke-tsiap“, což byla původně speciální fermentovaná rybí omáčka. V 17. století ji tam ochutnali angličtí námořníci, a tak si našel cestu do Anglie.

V angličtině se kečup objevuje pod různými jmény (catsup, catchup, ketsup, kitchup či ketchup) poprvé ve slovníku v roce 1690. Má význam husté východoindické omáčky, později jakékoli omáčky obsahující ocet. Angličané ochucovadlo postupně upravovali – vyrábělo se z ančoviček, hub nebo dokonce ořechů.

Rajčata se v kečupu objevila až počátkem 19. století, protože se dříve nekonzumovala. Nevědělo se totiž, zda nejsou jedovatá. Nicméně ohijský lékař jménem John Cook Bennett našel odvahu rajčata vyzkoušet, a následně je prohlásil za všelék. Začal z nich vařit a vydávat recepty na kečup. Rajčata se pak vzhledem ke své barvě a chuti stala jednou z nejoblíbenějších a nejdostupnějších potravin.

V této sérii si můžete přečíst