Pojďme grilovat zeleninu. Jak na to?

Pojďme grilovat zeleninu. Jak na to?

08. 09. 2021

Grilovaná zelenina bývá oblíbenou letní přílohou k masu, ale mnozí si ji rádi dopřávají i samotnou. Aby šlo grilování hladce jako po másle, připravili jsme pro vás pár tipů, podle čeho zeleninu vybírat, jak jednotlivé druhy krájet a v jakém pořadí je dávat na gril. A navíc si připomeneme, že je pořád ještě šance vyhrát zahradní plynový gril Fieldman FZG3003.

Díky sezóně si můžeme zeleninu v obchodech vybírat nejen z pestré škály druhů – samozřejmě v syrové podobě – ale také třeba podle původu.

„V každé zemi jsou náležitě hrdí na své výpěstky. Když máme na výběr, zkusme sáhnout po zelenině pocházející z našeho regionu, nebo alespoň od nás. Je totiž nejen více čerstvá, protože je dopravená do obchodu jen pár hodin po sklizni, ale i pro spotřebitele bezpečnější. A to i proto, že většina našich zelinářů pěstuje tzv. integrovaným způsobem, který je šetrnější k přírodě a také k zákazníkovi. Navíc to má zelenina z našich končin blízko na trh, takže po sobě nezanechává tak dlouhou uhlíkovou stopu jako zelenina dovozová. V neposlední řadě, pokud koupíme zeleninu od určitého místního farmáře, přímo ho podpoříme a navíc víme, kdo a jak naši zeleninu vypěstoval,“ vysvětluje Ing. Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.

Jak vyhrát plynový gril?

Až půjdete pro zeleninu do obchodu, nejspíše rovnou nakoupíte potraviny aspoň na večeři a snídani. Zkuste se při jejich výběru zaměřit na ty, které se pyšní značkami kvality na svém obalu. Jedná se o loga Klasa, Regionální potravina, Bio „zebra“ a EU „Bio list“, která jsou vstupenkou do soutěže „Vyhrajte léto na grilu“. Stačí vám vybrat jenom 3 takto označené výrobky, schovat si účtenku a vyplnit potřebné údaje na webu akademiekvality.cz. Štěstí se může usmát i na vás. Třeba to budete právě vy, komu se podaří vyhrát zahradní plynový gril Fieldman FZG3003.

Jak připravit zeleninu na gril?

U grilování zeleniny platí nechat ji na co největší kusy. Díky tomu bude chutnější a navíc se vám s ní bude lépe manipulovat. Jednotlivé druhy můžete nachystat následovně:

Papriky: Odstraňte semeník a rozčtvrťte.

Cibule: Oloupejte a podélně pokrájejte na čtvrtky.

Žlutá tykev, cuketa a lilek: Nakrájejte podélně na cca 1 cm silné obdélníky podobné steaku.

Žampiony: Očistěte je, a pokud jsou větší, rozpulte je.

Rajčata: Pokud je to možné, kupujte malá rajčata na větvičce. Až je budete přesouvat z grilu, skvěle vám poslouží coby rukojeť.

Tip: Aby se vám zelenina nelepila na gril, potřete ji ihned po nakrájení jakýmkoliv rostlinným olejem, jako je např. řepkový olej nebo olej lisovaný z jadérek hroznového vína. Také se ujistěte, že je váš gril dokonale vyčištěný.

Jak dlouho nechat zeleninu na grilu?

Doba grilování zeleniny se logicky odvíjí od velikosti a tvrdosti. Je ovšem také třeba zohledňovat skutečnost, že většina grilů má místa, která jsou více horká než zbytek plochy. Na ně vložte druhy zeleniny, které snesou více horka, např. cibuli a papriku.

„Nejprve začněte grilovat hutnější papriky a cibule (případně je dejte na více horkou plochu), poté přidejte: lilek, cuketu, houby a tykev. Jako poslední grilujte rajčata,“ radí Ing. Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.

Jakou zeleninu na gril raději nedávat

„Grilovaná zelenina je výborná, ale raději negrilujte okurky, celer a většinu listové zeleniny. Nehodí se to kvůli vysokému obsahu vody. Výjimkou je samozřejmě římský salát, který je na grilu naprosto dokonalý,“ doporučuje tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.



V této sérii si můžete přečíst