Podzimní soutěž s kvalitními potravinami startuje!
                                                
                                                
                                                    Máte „kvalitní“ vědomosti? Rozdáváme za ně 100 výher týdně!
                                                
                                                přečíst
                                            
                                        
                                    
                        Pojďme grilovat zeleninu. Jak na to?
08. 09. 2021
Grilovaná zelenina bývá oblíbenou letní přílohou k masu, ale mnozí si ji rádi dopřávají i samotnou. Aby šlo grilování hladce jako po másle, připravili jsme pro vás pár tipů, podle čeho zeleninu vybírat, jak jednotlivé druhy krájet a v jakém pořadí je dávat na gril. A navíc si připomeneme, že je pořád ještě šance vyhrát zahradní plynový gril Fieldman FZG3003.
Díky sezóně si můžeme zeleninu v obchodech vybírat nejen z pestré škály druhů – samozřejmě v syrové podobě – ale také třeba podle původu.
„V každé zemi jsou náležitě hrdí na své výpěstky. Když máme na výběr, zkusme sáhnout po zelenině pocházející z našeho regionu, nebo alespoň od nás. Je totiž nejen více čerstvá, protože je dopravená do obchodu jen pár hodin po sklizni, ale i pro spotřebitele bezpečnější. A to i proto, že většina našich zelinářů pěstuje tzv. integrovaným způsobem, který je šetrnější k přírodě a také k zákazníkovi. Navíc to má zelenina z našich končin blízko na trh, takže po sobě nezanechává tak dlouhou uhlíkovou stopu jako zelenina dovozová. V neposlední řadě, pokud koupíme zeleninu od určitého místního farmáře, přímo ho podpoříme a navíc víme, kdo a jak naši zeleninu vypěstoval,“ vysvětluje Ing. Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.
Jak vyhrát plynový gril?
Až půjdete pro zeleninu do obchodu, nejspíše rovnou nakoupíte potraviny aspoň na večeři a snídani. Zkuste se při jejich výběru zaměřit na ty, které se pyšní značkami kvality na svém obalu. Jedná se o loga Klasa, Regionální potravina, Bio „zebra“ a EU „Bio list“, která jsou vstupenkou do soutěže „Vyhrajte léto na grilu“. Stačí vám vybrat jenom 3 takto označené výrobky, schovat si účtenku a vyplnit potřebné údaje na webu akademiekvality.cz. Štěstí se může usmát i na vás. Třeba to budete právě vy, komu se podaří vyhrát zahradní plynový gril Fieldman FZG3003.
Jak připravit zeleninu na gril?
U grilování zeleniny platí nechat ji na co největší kusy. Díky tomu bude chutnější a navíc se vám s ní bude lépe manipulovat. Jednotlivé druhy můžete nachystat následovně:
Papriky: Odstraňte semeník a rozčtvrťte.
Cibule: Oloupejte a podélně pokrájejte na čtvrtky.
Žlutá tykev, cuketa a lilek: Nakrájejte podélně na cca 1 cm silné obdélníky podobné steaku.
Žampiony: Očistěte je, a pokud jsou větší, rozpulte je.
Rajčata: Pokud je to možné, kupujte malá rajčata na větvičce. Až je budete přesouvat z grilu, skvěle vám poslouží coby rukojeť.
Tip: Aby se vám zelenina nelepila na gril, potřete ji ihned po nakrájení jakýmkoliv rostlinným olejem, jako je např. řepkový olej nebo olej lisovaný z jadérek hroznového vína. Také se ujistěte, že je váš gril dokonale vyčištěný.
Jak dlouho nechat zeleninu na grilu?
Doba grilování zeleniny se logicky odvíjí od velikosti a tvrdosti. Je ovšem také třeba zohledňovat skutečnost, že většina grilů má místa, která jsou více horká než zbytek plochy. Na ně vložte druhy zeleniny, které snesou více horka, např. cibuli a papriku.
„Nejprve začněte grilovat hutnější papriky a cibule (případně je dejte na více horkou plochu), poté přidejte: lilek, cuketu, houby a tykev. Jako poslední grilujte rajčata,“ radí Ing. Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.
Jakou zeleninu na gril raději nedávat
„Grilovaná zelenina je výborná, ale raději negrilujte okurky, celer a většinu listové zeleniny. Nehodí se to kvůli vysokému obsahu vody. Výjimkou je samozřejmě římský salát, který je na grilu naprosto dokonalý,“ doporučuje tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.
V této sérii si můžete přečíst
- Věděli jste, že jsou v kečupu antioxidanty?
 - Na co se zaměřit při výběru kečupu?
 - Jak se od sebe liší kečupy balené ve skle a v plastu?
 - Stručně z historie kečupu
 - Jahody aneb jak si je vybírat?
 - Jahody „jednouplodící“ vs. „stáleplodící“
 - Odhalte tajemství rajčat
 - Ideální podmínky pro domácí pěstování
 - Jak rajčata správně skladovat
 - Rajčata vypěstovaná doma vs. z pěstírny
 - Jablka a jejich přínos pro náš organismus
 - Jablka – česká, nebo ze zahraničí?
 - Kupujete jablka? Vybírejte s rozvahou
 - Ovoce a zelenina – preferujte sezónní a lokální
 - V květnu rozkvétají pole, louky i balkóny
 - V červnu roste spousta dobré zeleniny
 - Přemýšlíte, jak využít kysané zelí? Inspirujte se!
 - Jak se stane z krouhaného hlávkového zelí oblíbené kysané?
 - Co byste rozhodně neměli najít v kysaném zelí?
 - Rychlá a levná potravina konzumovaná po staletí?
 - Brambory – prosté, výživné a maximálně využitelné
 - Který typ brambor využijete na salát nebo do bramboráku?
 - Kupujete brambory? Buďte obezřetní!
 - Džem nebo marmeláda? Kolik musí obsahovat ovoce?
 - Při výběru jablek zohledňujte konzumní zralost
 - Což takhle dát si špenát?
 - Co zohlednit při výběru mraženého špenátu?
 - Rajčata – oblíbená zelenina s antioxidačními účinky
 - Proč tolik milujeme rajčata?
 - Baví vás pěstování rajčat? A tušíte, jak na to?
 - Jak si doma usušit nebo zamrazit rajčata?
 - Rajčata bez chuti – na vině není umělé dozrávání
 - Jaká rajčata rozhodně nekupovat?
 - Začíná sezóna moštů! Co přesně je mošt?
 - Jak se mošty vyrábí?
 - Je libo mošt z ovoce, nebo z koncentrátu?
 - Na co si dát pozor při výběru a skladování moštu?
 - Brambory – dietní potravina, která zasytí
 - Naše bramborářství je mezi nejšetrnějšími v Evropě
 - Proč jíst brambory aneb Co všechno z nich získáme
 - Jak doma skladovat brambory?
 - Jaké brambory do salátu, kaše, nebo coby přílohu?
 - Sezóna našeho ovoce a zeleniny se blíží! Přinášíme návod na nákup těch nejkvalitnějších kousků
 - Letní teploty nabírají na síle. Dopřejte si kvalitní sezónní ovoce!
 - Typická letní zelenina? Rajčata a papriky!
 - Do polévky lze použít i mrkvové slupky a starou nať
 
Další články
                                            
                                                
                                                    Podzimní soutěž s kvalitními potravinami startuje!
                                                
                                                
                                                    Máte „kvalitní“ vědomosti? Rozdáváme za ně 100 výher týdně!
                                                
                                                přečíst