Jak doma skladovat brambory?

Jak doma skladovat brambory?

05. 08. 2020

O bramborách je známo, že se jim nejlépe daří v chladu a ve vlhku. Co když ale nemáte sklep, který nabízí ideální podmínky? Vyplatí se tedy nakupovat brambory do zásoby a dát je třeba do lednice? A můžeme konzumovat kousky s již naklíčenými hlízami, nebo je to pro náš organismus nebezpečné kvůli obsahu alkaloidů?

Při skladování brambor v domácnosti je třeba respektovat určité zásady. Základem je prostor, kde umíme zamezit přístupu světla, teplota kolem 4 °C a relativní vlhkost v rozmezí 80–90 %. Samozřejmě po omezenou dobu lze brambory uchovat na balkoně, sklepních prostorách bytů apod. Uchovávat brambory v ledničce se nedoporučuje, zejména pro nevhodnou teplotu, které jsou hlízy vystaveny. „Pokud nemůžeme zajistit alespoň základní podmínky, je skutečně vhodnější větší zásoby nedělat a potřebné množství hlíz si nakupovat v maloobchodě průběžně,“ dodává Ing. Josef Králíček, předsedou Českého bramborářského svazu.

Pozor na zelené a naklíčené

Určité riziko představují brambory zelené nebo naklíčené. Mohou obsahovat látky – alkaloidy chakonin a solanin. Jejich požití v nadměrném množství může být pro lidský organismus nebezpečné. „Proto před úpravou v kuchyni nazelenalou část hlízy odkrojíme a dáme stranou, při silném výskytu celou hlízu raději vyhodíme. Pokud jsou hlízy naklíčené, klíčky důkladně odstraníme. Za normálních podmínek se skutečně není třeba těchto látek obávat, protože se jejich případné zbytky v hlízách při vaření vyluhují,“ vysvětluje předseda Českého bramborářského svazu.


V této sérii si můžete přečíst