Začíná sezóna moštů! Co přesně je mošt?

Začíná sezóna moštů! Co přesně je mošt?

07. 09. 2020

Když zaslechnete slovo „mošt“, nejspíše se vám objeví před očima obrázek čerstvě vylisovaných jablek. U nás je nejrozšířenější právě jablečný. Většinou se vyrábí ze směsi odrůd a z kousků, které neprošly legislativními parametry pro prodej čerstvých jablek. Jsou např. příliš malá nebo mají nestandardní tvar. Nicméně i toto ovoce musí být kvalitní a bez známek hniloby nebo plísně.

Pro označení ovocné šťávy můžeme použít také termíny „džus“, „juice“, „100%“, „stoprocentní“, nebo výrazy obdobného významu. Vyhláška mošty definuje takto: „Zkvasitelný, ale nezkvašený výrobek získaný z jedlých částí zralého a zdravého, čerstvého, chlazeného nebo zmrazeného ovoce nebo zeleniny, a to jednoho nebo více druhů, s barvou, vůní a chutí, které jsou charakteristické pro šťávu pocházející z příslušného ovoce nebo zeleniny.“

„Ovocnou šťávu, která je vyrobená přímým lisováním z ovoce, můžeme nazývat ‚moštem‘. Další kategorií jsou nektary. Ty mají ovocný obsah nejčastěji 50 %, v případě vybraných ovocných druhů i méně, např. u šťáv příliš kyselého ovoce, jako je citron, rybíz a podobně,“ vysvětluje doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha. 


V této sérii si můžete přečíst