Na co si dát pozor při výběru a skladování moštu?

Na co si dát pozor při výběru a skladování moštu?

21. 09. 2020

Pokud dostanete chuť na mošt, není nic jednoduššího než zajít na farmářský trh nebo do obchodu. A protože mají zrovna sezónu, nejspíše budete mít na výběr více než obvykle. Na co byste se tedy měli zaměřit, abyste si na moštu opravdu pochutnali? Signalizuje špatnou kvalitu zakalenost? A jsou nějaká pravidla, jak byste měli ovocné šťávy skladovat?

Jestliže si kupujete jablečnou šťávu, nejprve vás zaujme její barva a konzistence. Pak vůně a následně chuť. Všechny tyto vlastnosti se odvíjejí jak od použitých surovin, odrůdy a kvality jablek, tak od technologického zpracování. Co vám může pomoci s výběrem moštu kromě vaší zkušenosti a intuice? Také značky kvality, které najdete na etiketách. Jedná se např. o Klasu, „Biozebru“ či „Biolist“ nebo Regionální potravinu.  

A co když se vám zdá mošt zakalený, ale chutná dobře? V tomto případě je vše v pořádku.

„Zakalené jablečné šťávy nejsou známkou špatné kvality, ale signalizují způsob výrobního procesu. Jedná se totiž o šťávy nefiltrované, obsahující zákal, popřípadě i sediment, který ovšem není na závadu,“ dodává doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

Skladujte v temnu, suchu a chladu

Kam uložit mošt? Čtěte pokyny uvedené na obalu. V zásadě platí, že ho po otevření dejte do lednice a vypijte do pár dnů. Nevystavujte ho slunci a vysokým teplotám. A proč mají některé ovocné šťávy trvanlivost až 6 měsíců? Díky způsobu ošetření, nejčastěji tzv. pasterací, a použitím vhodného obalu.


V této sérii si můžete přečíst