Brambory – dietní potravina, která zasytí

Brambory – dietní potravina, která zasytí

08. 06. 2020

Vitamin C, draslík, hořčík, vápník, železo a vitaminy skupiny B – tohle všechno dodají našemu organismu brambory. Jejich předností je, že patří mezi potraviny, které neobsahují lepek a tím jsou vhodné pro celiaky. A přestože mohou být někomu trnem v oku kvůli obsahu škrobu, což je typ polysacharidu, řadí se mezi dietní potraviny. Ve 100 g brambor totiž přijmeme pouze 75 kcal.

Brambory mají i díky obsažené vláknině jeden z nejvyšších indexů sytosti, tedy míru schopnosti potravin snížit hlad a snížit potřebu energetického příjmu na několik dalších hodin.

„Brambory se řadí mezi nejdůležitější zemědělské plodiny. Pro lidskou výživu mají ve světovém měřítku větší význam pouze pšenice, rýže a kukuřice. U nás patří mezi tradiční základní potraviny,“ vysvětluje Ing. Josef Králíček, předseda Českého bramborářského svazu. „České brambory patří mezi nejkvalitnější. A to především proto, že věnujeme pozornost každému detailu. Třeba tomu, kde je pěstujeme, jak je ošetřujeme, skladujeme a také jak se dostanou ke spotřebiteli. Domácí brambory poznáte jednoduše – jejich původ musí být uveden v případě balených brambor na sáčku, u volného prodeje na ceduli.“

Výhodou našich pěstitelů je i fakt, že ve srovnání s jinými evropskými zeměmi používáme významně nižší dávky průmyslových hnojiv. Také se u nás daleko méně používají přípravky na ochranu rostlin, které se při pěstování běžně aplikují proti plevelům, chorobám a škůdcům.

Kolik brambor zkonzumuje ročně průměrný Čech? Zhruba 65 kg brambor. V tomto časovém horizontu vypěstujeme u nás 700–900 tisíc tun. Stále však jsme závislí na dovozu, přibližně 100–150 tisíc tun dovážíme především z Německa nebo Francie.  


V této sérii si můžete přečíst