Jahody aneb jak si je vybírat?

Jahody aneb jak si je vybírat?

Koncem května začaly dozrávat první tuzemské jahody. Jak poznáme, že jsou opravdu z České republiky?

Jak by měly vypadat kvalitní jahody?

Na první pohled jsou tuzemské jahody čerstvé, lesklé, bez otlaků a povadlých kališních lístků. České jahody bývají obvykle menší než jahody dovozové. Vždy jsou prodávány ve vhodném, čistém, pevném a nepoužitém obalu.

Rozhodující je i chuť a vůně

Jahody vypěstované v našem klimatu a regionu jsou mnohými spotřebiteli považovány za chutnější, protože jsou ještě v den sklizně u zákazníka. Proto jsou vždy čerstvé a plné jahodové chuti i vůně.

Pomůže vám „jahodová mapa“

Pokud chcete mít opravdu jistotu, odkud jahody pocházejí, navštivte webové stránky Ministerstva zemědělství ČR: http://eagri.cz. Najdete tam přehledné informace o tom, kde aktuálně probíhají po celé České republice samosběry jahod.

Po celý červenec se postupně budete dozvídat na Akademii kvality o jahodách více zajímavých informací. Nebo si zkuste připravit lahodný pokrm z našich receptů.