Jaká rajčata rozhodně nekupovat?

Jaká rajčata rozhodně nekupovat?

25. 08. 2020

Kdo by nechtěl rajčátka z vlastní zahrádky. Ale ne každý má možnost si je vypěstovat, a navíc je jejich sklizeň časově velmi omezená. Nicméně díky velkopěstírnám je možné zakoupit v našich obchodech česká rajčata v téměř jakoukoliv roční dobu. Navíc rajčata z marketů jsou už na jiné úrovni, než tomu bylo dřív. Ta česká se dokonce mohou chlubit šetrnou ochranou proti případným škůdcům.

„Výhodou našich rajčat je skutečnost, že téměř všichni čeští pěstitelé nepoužívají proti škůdcům chemii, ale šetrnou biologickou ochranu. Navíc na celý proces od pěstování až po sklizeň dohlíží několik kontrolních institucí. A pokud preferujeme českou zeleninu, podpoříme tím naše osvědčené farmáře, naši ekonomiku, a navíc nezatěžujeme životní prostředí,“ vysvětluje Alice Kouřilová, zástupkyně Zelinářské unie Čech a Moravy.

Jaká rajčata ano a kterým se naopak vyhnout?

Jestliže jste nezašli pro rajčata ke svému oblíbenému farmáři, jak vybrat ta „správná“ v obchodě? Využijte svůj čich a přivoňte si k malým otvorům na obalu. Jestliže nic neucítíte, nečekejte u nich ani výraznou chuť, na niž má vliv především odrůda a stádium zralosti při sběru.

„Každý kelímek nebo vaničku pečlivě zkontrolujte, jestli se v ní nenachází plesnivý kousek. Jakmile bude na dně nějaká voda, raději vraťte balení zase zpátky. Signalizuje to poškozené rajče. Dále sledujte původ rajčat a při výběru také napomohou značky kvality jako Klasa nebo Regionální potravina,“ dodává odbornice.


V této sérii si můžete přečíst