Co zohlednit při výběru mraženého špenátu?

Co zohlednit při výběru mraženého špenátu?

17. 02. 2020

Když není k dispozici špenát čerstvý, proč si nekoupit jeho mraženou alternativu? Také tato forma zmiňované listové zeleniny si uchovala spoustu vitamínů i chuti. Nicméně není špenát jako špenát. Co všechno byste proto měli sledovat na obalu výrobku? A jak poznáte znovu zmražený sáček?

Při laboratorních testech mražené zeleniny se sleduje, zda byla zelenina správně uskladněna a také jestli neprošla tepelným „zemětřesením“, tedy zda nebyla rozmražená a opětovně zmražená. Dalším důležitým faktorem, který se zkoumá, je podíl zeleniny a vody v sáčku a také podíl vadných kusů v balení. Na obalu musí být vždy uvedená čistá hmotnost výrobku. Pokud obsahuje více než 5 % vody, musí o tom být spotřebitel informován taktéž na obalu výrobku. Zda byla zelenina rozmrazená a zase zmrazená, poznáme tak, že v sáčku nahmatáme buď hroudy ledu, které lze poměrně snadno rozmělnit prsty, nebo zeleninu v jednom zmrzlém kusu. Balení by měla být uchovávána v uzavřených mrazicích pultech, a to při teplotě -18 °C nebo nižší.  

TIP! Jednou rozmrazené potraviny by se v žádném případě neměly znovu zmrazovat, jinak můžeme ohrozit zdravotní nezávadnost z mikrobiologického hlediska. Po rozmrazení může dojít nejen ke znehodnocení vzhledu potraviny, ale zejména k pomnožení nežádoucích mikroorganismů, které by následné zmrazení již nemuselo eliminovat. Při vysokých teplotách může hluboce zmrazeným potravinám uškodit i pouhý transport z obchodu domů. Při nákupu je tedy dobré ukládat je do nákupního vozíku až na závěr nákupu a ihned směřovat k pokladnám. Pokud jsou potraviny částečně rozmrazené, avšak zůstaly alespoň studené, nezbývá nic jiného, než je co nejrychleji zpracovat. Jestliže by byly rozmrazené a navíc teplé, nedoporučují se ke konzumaci vůbec. Je zde velké riziko škodlivých mikroorganismů, které se začínají intenzivněji množit při teplotách vyšších než 4,5 °C.


V této sérii si můžete přečíst