Jak si doma usušit nebo zamrazit rajčata?

Jak si doma usušit nebo zamrazit rajčata?

10. 08. 2020

Sezóna rajčat je v plném proudu a vám se možná stalo, že je pomalu nestíháte všechna sníst. Anebo jste se třeba zhlédli v domácím kutilství a toužíte si všechno vyrábět sami včetně sušení rajčat, nebo jejich zamražení. Jestliže jste tyto činnosti ještě nikdy neprováděli, není třeba se ničeho bát. Jenom pro vás máme několik rad a tipů, abyste si pak byli co nejvíce spokojeni s výsledkem.

Jednoduchý návod na sušení rajčat

Rajčata nemusíte konzumovat jenom v čerstvé podobě, ale i sušená. Jak si můžete tuto pochoutku nachystat doma? „Pokud máte rádi sušená rajčata a chcete si je sami připravit, volte raději sušší podlouhlé odrůdy. Lepší je sušit rajčata plně zralá, až přezrálá, která se začínají tzv. scvrkávat. Když si je přinesete domů, nechte je ještě pár dní odležet, aby se redukoval obsah šťávy před sušením. Poté větší rajčata rozřezejte na čtvrtky, menší rozřízněte podélně. Vyjměte pevný střed i semínka. Následně rajská jablíčka nasolte a smíchejte s vašimi oblíbenými bylinkami, např. s bazalkou, oreganem, nebo tymiánem. A pak už je jenom usušte na slunci, v troubě nebo v sušičce,“ radí Alice Kouřilová ze Zelinářské unie Čech a Moravy. 

Rajčata i protlak můžete zamrazit

Méně obvyklým způsobem zpracování rajčat je mrazení. Takováto rajčata pak použijte například do vařených jídel během zimy. „Na to se skvěle hodí nejen zralé a sladké plody, ale i cherry rajčátka, která stačí jen umýt a pokrájet. Větší kusy ovšem spařte horkou vodou a poté je prudce zchlaďte. Oloupejte slupku a pokrájejte je na kousíčky. Pak je dejte do sáčků nebo plastových krabiček vhodných do mrazáku,“ dodává odbornice. 

Možná vás napadlo, že si taky můžete rajčata zavařit. Jenže během tohoto procesu ztrácí rajčata konzistenci a také šťávu. Proto se vyplatí je raději zamrazit. Nebo si vyrobte rajčatový protlak, naporcujte do malých sáčků a dejte do mrazáku.


V této sérii si můžete přečíst