Jaké máme druhy másla? Proč je nějaké více žluté?

Jaké máme druhy másla? Proč je nějaké více žluté?

13. 05. 2020

Když si koupíte máslo a je o žlutější než obvykle, možná vás napadnou dvě věci. Buď je žluklé, což poznáte podle zápachu. Nebo to není máslo, ale jeho náhražka s rostlinným tukem. V tomto případě se ale produkt nemůže označovat jako máslo. V následujících řádcích vám nabídneme ještě třetí důvod žlutavého odstínu smetanové pochoutky. A taky se dozvíte, jaké druhy českých másel najdete v obchodech a v čem se od sebe liší.

Mlékárenské máslo se vyrábí ze sladké vysoce pasterované smetany. Na trhu se setkáme zejména s těmito výrobky:

  •  Máslo: má dobu spotřeby 35–55 dní a skladuje se v chladu 4–8 °C. 
  • Čerstvé máslo: prodává se max. do 20 dnů od výroby a uchovává se v lednici ve 4 až 8 °C. 
  • Stolní máslo: máslo českého původu skladované v mrazírnách (-18 °C a níž) nejdéle 1 rok. Smí se prodávat do 20 dnů od vyskladnění z mrazírny. 
  • Máslo se smetanovým zákysem: přidává se smetanový zákys, mléčného tuku je min. 75 %. 
  • Solené máslo: kvůli chuti se do něj přidává kuchyňská sůl, a to až do výše 2 %. 
  • Přepuštěné máslo (ghee, ghí): máselný koncentrát s obsahem mléčného tuku vyšším než 90 %. A jako jediné máslo se hodí ke smažení. 

Barva másla souvisí s krmivem

Odstín másla často souvisí s tím, čím se živily krávy, od nichž bylo získáno mléko na jeho výrobu. V době zeleného krmení je máslo žlutší (obsahuje více karotenu), v zimním období je naopak spíše bílé. Nebarvené máslo má přirozeně smetanově lehce nažloutlou barvu. Jestliže je výrazně žluté, mohlo být dobarvené. Smetana se přibarvuje např. přírodním barvivem červenožluté, až oranžové barvy z rostliny Bixa orellana (E160b), nebo karoteny. Informace vždy najdete na obalu.