Snižuje trvanlivost mléka jeho výživové vlastnosti?

Snižuje trvanlivost mléka jeho výživové vlastnosti?

03. 02. 2020

Mléka se mezi sebou liší v obsahu tuku a ve způsobu jeho tepelného ošetření. Běžně je k dostání mléko nízkotučné (max. 0,5 % tuku), polotučné (min. 1,5 % tuku), plnotučné (min. 3,5 % tuku) a plnotučné nestandardizované (min. 3,5 % tuku). Rozdíl v obsahu bílkovin, vitaminů a minerálů mezi čerstvým a trvanlivým mlékem je zcela minimální. Odlišují se tak pouze dobou použitelnosti. Trvanlivosti je dosaženo prostřednictvím vysokého teplotního záhřevu a následného sterilního balení do obalu, jenž brání přístupu světla a vzduchu. Do mléka se nesmí nic přidávat. Není tak možné dodávat například vodu, olej ani žádné přídatné látky.

Více tipů o kvalitních potravinách najdete na našem webu Akademie kvality. V záložce Recepty se nechte inspirovat chutnými recepty.