Test mléka I.

Test mléka I.

13. 09. 2016

Jedním z pilířů naší stravy by měly být i mléčné výrobky, jejichž základní surovinou je samozřejmě mléko. Víte ovšem, konkrétně jaké vitamíny a minerály obsahuje, díky nimž je nám tolik přínosné?

Obsah mléka

Mléko je především významným zdrojem velmi dobře stravitelných bílkovin (cca 3,2 %). Dále obsahuje vitamíny A, D, E, K a vitamíny skupiny B (B1 a B12). Z minerálních látek se v mléce nachází mj. vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, jód. Samozřejmostí je obsah tuků a cukrů. Mléčný cukr se nazývá laktóza. Tuky v mléce jsou ze dvou třetin tvořeny nasycenými mastnými kyselinami.

Vliv mléka na náš organismus

Bílkoviny jsou důležitou stavební součástí všech tkání, hormonů a protilátek. Zároveň jsou nepostradatelné pro růst a obnovu tkání. Velkou předností bílkovin je jejich schopnost zasytit, proto by mléko a mléčné výrobky neměly chybět ani při redukci hmotnosti (v méně tučných variantách).

Z hlediska minerálů je významnou předností mléka a mléčných výrobků vysoký obsah vápníku, který se v nich nachází ve velmi dobře vstřebatelné formě, a to také díky přítomné laktóze a aminokyselinám, jež zvyšují jeho využitelnost. Z mléčných výrobků je nejvhodnějším zdrojem vápníku polotučné mléko nebo polotučný jogurt, ale především pak tvaroh a sýry. Vápník má význam obzvláště při růstu kostí a zubů, a je tedy účinnou prevencí osteoporózy. Jeho jedinečná role spočívá i v ovlivňování pohybu svalů a přenosu nervových vzruchů. Své místo má i při srážení krve a dokonce také při pohybu spermií.

Mléko a mléčné výrobky jsou zároveň jedním z nejvýznamnějších zdrojů jódu, který se přidává do krmných směsí dojnic. Nedostatek tohoto minerálu může zapříčinit poruchy funkce štítné žlázy, u dětí dokonce poruchy psychického vývoje. V mléce je obsaženo i železo, jež je nezbytné v procesu krvetvorby a pro správnou činnost mnoha enzymů. Železo vstřebává z mléka velmi dobře, ještě lépe ze zakysaných mléčných výrobků. Současně v mléce najdete i selen, jenž zpomaluje proces stárnutí organismu a pomáhá chránit imunitní systém.

Z vitamínu je mléko především zdrojem A a D (nezbytné pro ukládání vápníku do kostí) a B1 a B12. Velkým benefitem mléka je ideální poměr vápníku, fosfátů a hořčíku, což je stěžejní pro správný vývoj kostry. Výhodou mléka a mléčných výrobků je také to, že obsahují velmi málo purinů, a proto jsou vhodné i pro osoby, které se léčí s hyperurikémií nebo dnou.

V této sérii si můžete přečíst