Máslo – to tradiční je plné smetany

Máslo – to tradiční je plné smetany

09. 04. 2020

Ve středověku si na másle pochutnávala především šlechta. Pořizovala si ho od zemědělců, kteří za něj dostávali zajímavou odměnu. Jeho výroba totiž zabrala poměrně dost času, a navíc byla i fyzicky náročná. Dneska máslo pořídíte za přiměřenou cenu. Tato potravina vyrobená ze smetany si právem udržuje punc poctivosti. Jeho chuť je natolik lahodná, že se ji snaží napodobit některé margaríny, rostlinné alternativy másla.

Základem másla je kvalitní a čerstvá smetana. Másla vyrobená v ČR obsahují zpravidla 82 % mléčného tuku a zbytek tvoří voda (do 16 %) a netukové složky pocházející z mléka (například laktóza, bílkoviny, vitaminy (zhruba 2 %). Ve složení nenajdeme žádné konzervační látky ani emulgátory. V obchodech se ale můžeme setkat s celou řadou výrobků, které napodobují mléčné výrobky. Jedná se však o náhražky. Jak je poznáme?

„Alternativy k máslům se pojmenovávají jako Maslíčko, Raníčko nebo mezi jednotlivými písmeny ve slově „máslo“ najdete různé symboly. Případně je u výrobku uvedeno ‚s máselnou příchutí‘,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského.

Co je typické pro mlékárenské máslo? Je smetanové až bílé barvy a má příjemně nasládlou až smetanově mléčnou chuť i vůni. V obchodech by se mělo skladovat v chladných a dobře větratelných prostorách při teplotě od 2–8 °C. Obal musí být samozřejmě neporušený.


V této sérii si můžete přečíst