Proč dospělí snadněji tráví jogurty než mléko?

Proč dospělí snadněji tráví jogurty než mléko?

19. 05. 2020

Přestože většinou dělá konzumace mléčných výrobků našemu organismu dobře, neplatí to stoprocentně. Zhruba každý desátý Čech trpí nesnášenlivostí mléčného cukru, laktózy. Nicméně tato porucha metabolismu se u každého projevuje jinak. Je třeba si vyzkoušet, jaké výrobky člověk snese a které naopak ne. A jak často bychom si měli produkty z mléka dopřávat?

Přibližně 10–15 % české populace je postiženo intolerancí laktózy. Organismus těchto jedinců nedokáže strávit mléčný cukr (laktózu), protože produkuje méně nebo vůbec potřebného enzymu zvaného laktáza. Lidé s touto metabolickou poruchou ale většinou dobře tráví zakysané mléčné výrobky (hlavně jogurty). Jogurtové kultury totiž samy produkují enzym laktázu, který při fermentaci mléka rozštěpí mléčný cukr laktózu na jednoduché cukry. A ty již lidé s nesnášenlivostí mléčného cukru dovedou téměř bezproblémově strávit.

Mléčné výrobky na denním jídelníčku

Protože mají mléko a mléčné výrobky jedinečné složení, doporučuje je Světová zdravotnická organizace (WHO) konzumovat 2–3× denně. Optimální je, aby byl jednou z porcí právě jogurt nebo jiný fermentovaný mléčný výrobek. Mají totiž prokazatelný pozitivní vliv především na naše trávení, které jde ruku v ruce se stavem naší imunity.