Desatero pro výběr kvalitních mléčných výrobků

Desatero pro výběr kvalitních mléčných výrobků

10. 09. 2016

Pochutnáváte si rádi na sýrech, jogurtech, zákysech a dalších výrobcích z mléka? V obchodech jich je nepřeberné množství. Ale i mléčné výrobky se od sebe liší kvalitou. Přes prázdniny se navíc můžete zapojit do velké letní soutěže s mléčnými výrobky.

  1. Ve složení výrobku se zaměřte na pořadí
    Pořadí jednotlivých složek ve složení je seřazeno podle podílu. Na prvním místě je tedy zmíněna ingredience, která je v produktu zastoupena nejvíce - v případě mléčných výrobků by to mělo být mléko.
  2. Méně je někdy více
    Kromě pořadí jednotlivých složek sledujte, jak moc je složení obsáhlé. Bohatě stačí, je-li třeba ve složení u jogurtu napsáno jen mléko, sušené mléko a jogurtová kultura. Další přísady typu modifikovaný škrob, pektin či regulátor kyselosti citronan sodný nejsou potřeba.
  3. Jednotlivé kategorie mléčných výrobků – čeho si všímat na etiketě?
    • Mléko - obsah tuku – ideálně polotučná varianta (cca 1,5 % tuku)
    • Sýry - množství tuku (během diety preferujte nízkotučné varianty) a obsah sodíku – soli (množství sodíku v sýrech je 45 – 140 mg na 100 g – čím méně, tím lépe)
    • Jogurty - množství tuku (optimálně polotučná varianta – 2-3 % tuku) a přítomnost zahušťovadel (pektiny, kukuřičný škrob, želatina apod.), u ovocných variant množství sacharidů (ideálně do 10 g na 100 g)
  4. Odlišujte od mléčných výrobků rostlinné alternativy
    V poslední době se objevují rostlinné alternativy k mléčným výrobkům. Nějaká mléčná složka je nahrazena jinou. Např. se jedná o záměnu mléčného tuku tukem rostlinným, což výrobek zlevňuje. Tyto produkty se mohou vyrábět i prodávat, ale nesmějí se označovat jako mléčné výrobky, nemohou se nazývat sýrem ani máslem. Např. „máslíčko“ a máslo není to samé.
  5. Není barvivo jako barvivo
    Až budete číst složení, všimněte si, že existují i barviva přírodní. To není nic jiného než výtažek z rostlin, ovoce a zeleniny. To samé platí i v případě aromat. Pak pro vás nemůže být těžké uhodnout, co je lepší – přírodní vanilkové aroma nebo vanilin či ethylvanilin?
  6. „Jahodový“ není to samé co „s příchutí jahody“
    Jestliže se výrobek nazývá např. „jahodový/jahoda“, musí opravdu obsahovat jahody. Nicméně výrobky s jahodovou příchutí jsou z obliga – slovo „příchuť“ zde totiž hraje velkou roli. Díky tomu jogurt s jahodovou příchutí v sobě mít jahody vůbec nemusí.
  7. Navíc není „jahodový“ jako „jahodový“
    Slovo „jahodový“ sice znamená, že výrobek obsahuje jahody, ale neříká nic o jejich množství. To zjistíte až tehdy, vynásobíte-li podíl ovocné složky podílem jahod ve složce ovocné.
    Příklad: Jogurt má 5% podíl ovocné složky se 40 % podílem jahod.
    Řešení: 0,05 × 0,4 = 0,02 × 100 = 2 %.
  8. Sledujte i původ výrobku
    Všechny výrobky živočišného původu musí být opatřeny oválnou veterinární značkou zdravotní nezávadnosti. Odkud vámi vybraný výrobek pochází, zjistíte sledováním tzv. „oválku“ na obale, jenž v sobě nese označení země posledního zpracování/původu výrobku (např. CZ patří České republice).
  9. Naučte se vypočítat obsah tuku v sýrech
    Podle platné legislativy je nutné u sýrů uvádět obsah sušiny a tuku (v %). Tuk se uvádí buď jako absolutní, popř. častěji jako tuk v sušině (t. v suš.). Příklad: Eidamský sýr 30 % tuku v sušině. V deklaraci je uvedeno:
    Sušina …………….54 % (suš.)
    Tuk v sušině …… 30 % (t. v suš.)
    Řešení: % t g
  10. Napoví i značky kvality
    Na obalech některých nejen mléčných výrobků se objevují různá loga se značkou kvality. Nejznámějšími značkami jsou Klasa a Regionální potravina. Aby výrobek získal toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. Značka Klasa je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce.