Vše, co potřebujete vědět o eidamu

Vše, co potřebujete vědět o eidamu

03. 02. 2017

Všichni víme, že eidam je v České republice jeden z nejoblíbenějších a nejprodávanějších sýrů. Ale jak rozpoznat ten kvalitní? V únoru vám postupně přiblížíme, na co si dávat pozor při jeho výběru.

Barva napoví

Eidam se řadí mezi polotvrdé sýry. Na řezu smetanově až sýrově žluté barvy, která by měla být stejnoměrná po celém řezu. 

„Pokud je sýr moc světlý, až bílý, znamená to, že nemusí být dostatečně vyzrálý. V případě, že se vyskytuje bledá barva po okrajích, může se jednat o sůl, která neměla po vysolení eidamu dostatek času na to, aby rovnoměrně prostoupila celým sýrem a eidam je tedy méně kvalitní,“ vysvětluje Josef Pánek, ředitel závodu Madeta Řípec. „Eidam chutná a voní velmi jemně a čistě mléčně nakysle. Uchovává se v chladných a dobře větratelných prostorách při teplotě od 2–8 °C.“ 

 Základem je kvalitní mléko 

Technologie výroby eidamu vyžaduje mléko vysoké jakosti. Základním požadavkem je, aby mléko pro výrobu sýru bylo od zdravých, správně krmených a ošetřovaných krav. Dále musí být takto získané mléko po nadojení odborně ošetřeno a uchováno do doby odvozu do mlékárny. Uhodnete, kolik je potřeba nejkvalitnějšího mléka pro výrobu 1 kg eidamu? Celých 10,5 litru! 

Chcete se dozvědět více o eidamu? Podívejte se na naše edukativní video. Ukazatelem kvalitních sýrů i dalších výrobků jsou loga značek kvality KLASA, Regionální potravina, BIO Produkt ekologického zemědělství, Evropské logo pro ekologickou produkci a Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP). 

V této sérii si můžete přečíst