Test mléka II.

Test mléka II.

17. 09. 2016

Tušíte, jak se mléko vyrábí a zpracovává? Jaké mléko Češi nejvíce pijí? A jak si vybrat mléko? Možná o tom máte nějakou představu, ale nejste si úplně jisti. Proto vám ji pomůžeme doplnit o následující fakta.

Jak se mléko vyrábí

Při výrobě konzumních mlék čerstvých i trvanlivých se musí standardizovat požadovaná tučnost. Následuje proces homogenizace, při níž dojde k rozbití tukových kuliček na tak malé tukové složky, které se neshlukují a jsou v mléce rovnoměrně rozprostřeny. Dalším krokem je pasterace (zahřátí alespoň na teplotu 85 °C po dobu několika sekund - u pasterizovaných mlék) nebo tepelné ošetření UHT (135 °C po dobu 1 - 2 sekundy - u trvanlivých mlék), při které se ničí přítomné mikroorganismy včetně případných choroboplodných zárodků.

Přidává se něco do mléka během jeho zpracování?

Je důležité upozornit, že se během výroby do trvanlivého mléka nepřidává voda ani žádné konzervační látky. Trvanlivosti je dosaženo pouze díky vysokému teplotnímu záhřevu, neboli UHT – Ultra Hight Tempersature (135 °C po dobu 1 - 2 sekundy) - a následnému aseptickému balení do obalu, jenž brání přístupu světla a vzduchu. To samé platí i v případě produkce pasterovaného mléka, kdy je kratší doba udržitelnosti způsobena jenom nižší teplotou ošetření.
Trvanlivé mléko v obchodech je ošetřováno v souladu s potravinářskými standardy: obsah jednotlivých složek mléka je dán potravinářskými normami pro jednotlivé stupně odstředění (plnotučné cca 3,5 %, polotučné cca 1,5 %, odstředěné cca 0,5 %).

Doporučená denní dávka

Optimální množství mléka a mléčných výrobků, které byste měli denně sníst, jsou 2-3 porce, kdy jedna porce obsahuje např. 250 ml mléka či 150 g jogurtu nebo 50 g sýra.

Fakta - Češi a mléko

Spotřeba mléka a mléčných výrobku v ČR – 242,3 kg na osobu (údaj z roku 2015)
Spotřeba mléka v ČR – 60,5 litrů na osobu (údaj z roku 2015)
Spotřeba másla v ČR – 5,5 kg na osobu (údaj z roku 2015)
Největší zájem mají lidé o mléko polotučné – cca 80 %

Podle čeho si vybrat mléko

Tady zní odpověď jednoduše – podle toho, co vám chutná. Mléka se mezi sebou liší především v obsahu tuku a ve způsobu ošetření. Z hlediska tučnosti je nejlepší volbou mléko polotučné. Nejste-li v dietním režimu a nemáte-li zdravotní komplikace, můžete si občas dopřát i mléko tučné. Pokud máte nařízenou dietu nebo trpíte nějakým onemocněním srdce či cév, preferujte mléko polotučné nebo nízkotučné. V obsahu tuku se zásadně neodlišují, ale polotučné je chutnější, protože nositelem chuti je tuk.
Když bychom se zaměřili na způsob zpracování, nabízí se myslet si, že je čerstvé mléko výživnější než trvanlivé. Nicméně rozdíl v obsahu bílkovin, vitamínů a minerálů mezi čerstvým a trvanlivým mlékem je zcela minimální, protože tepelné ošetření u trvanlivého mléka způsobí ztrátu zmiňovaných látek max. o 10 %.

Hygienické standardy / normy

Mléko, které se prodává v obchodech, striktně podléhá hygienickým standardům a musí projít několika stupni zpracování. Dojnice musí být naprosto zdravé, z mléka jsou ihned po nadojení odebrány filtrací veškeré zjevné nečistoty (pocházející z krmiva, kůže nebo vzduchu). Mléko se následně zchladí v tancích přibližně na teplotu 8 °C a je připraveno k odvozu do mlékáren k dalšímu technologickému zpracování.

Obalové materiály a jejich vliv na mléko

Obaly na mléko mají specifická složení, aby zabránily přístupu světla a vzduchu. Díky tomu je zaručena jeho trvanlivost. Vše je striktně podle potravinářských a hygienických standardů.

V této sérii si můžete přečíst