Jak se vyrábí máslo

Jak se vyrábí máslo

29. 05. 2017

Viděli jste někdy dokument z výrobny másla? Pokud ne, možná jste si někdy představovali situaci: šikovné hospodyňky stloukají máslo v máselnici. Tak to chodívalo. Dnešní technologie výrobu másla velmi urychlily, aniž by se vytratila jeho kvalita.

Jaké je tedy tajemství kvalitního másla? Vše začíná u poctivé a co nejčerstvější vysokotučné smetany o tučnosti 37–42 %, kterou je nutné správně ošetřit a zpracovat. Vysokotučná smetana pro výrobu másla se musí pasterovat, a to při teplotě 90 až 110 °C, díky čemuž jsou z ní odstraněny všechny možné nežádoucí mikroorganismy.

Následuje odvětrávání, chlazení a zrání smetany. Smetana je pak dále přivedena do stloukacího válce, kde se zmáselňuje, a je tak rozpracována na máselná zrna a podmáslí. Směs zrna a podmáslí následně teče do odlučovacího válce, kde je regulována velikost máselných zrn. Ta jsou zde oddělena od podmáslí. V dalších sekcích odlučovacího válce se máselné zrno pere, aby bylo sníženo množství netukové složky. Máselné zrno je následně posláno do hnětače, kde se protlačuje šneky a vytváří se tak máslo. 

„Hnětení se provádí ve vakuu, aby máslo obsahovalo co nejméně vzduchu a mělo tak i delší trvanlivost. Ze zmáselňovače je máslo formováno – např. do tvaru kostek – a baleno. Po zabalení má teplotu 12–14 °C a musí se ihned uložit do chladíren,“ objasňuje David Fajfr, ředitel závodu Madeta Planá nad Lužnicí. „Kvalita másla je podmíněna především stavem a čerstvostí smetany před pasterací, parametry vlastní pasterace, zráním smetany, vyhnětením másla, technologickým postupem zmáselňování a podmínkami skladování. Do másla lze zahnětávat i další komponenty, např. smetanový zákys, bylinky nebo třeba vitaminy.“


V této sérii si můžete přečíst