Co sledovat, abyste vybrali kvalitní kysanou smetanu?

Co sledovat, abyste vybrali kvalitní kysanou smetanu?

03. 02. 2020

U zakysané smetany je třeba sledovat zejména obsah tuku a škrobu a senzorické vlastnosti, jako je vzhled, barva, chuť a vůně. Ty jsou však subjektivní.

Obecně platí, že obal smetany musí být čistý, neporušený a zcela kryjící výrobek a údaje na obalu úplné a čitelné. Důležitým údajem je datum spotřeby, které si určuje výrobce sám. Po jeho vypršení se výrobek již nesmí prodávat. Barva by měla být mléčně bílá, až krémová, probarvení stejnorodé. Konzistence je vyžadována stejnorodá, přiměřeně hustá, krémovitá, hladká, soudržná a jemná. 

Chuť a vůně musí být čistá, typicky kyselá, bez cizích pachů a příchutí. Přítomnost škrobu zakázána není, výrobci ji však musí uvést ve složení na obalu. K dostání jsou jak výrobky se škrobem, tak zakysané smetany, které škrob neobsahují. Potravinářská vyhláška č. 77/2003 Sb. pro mléko a výrobky z něj vyžaduje v kysané smetaně přítomnost živých bakterií, a to po celou dobu její deklarované trvanlivosti. 

Počet bakterií mléčného kvašení musí dosahovat nejméně jednoho milionu v každém gramu zakysané smetany, a to po celou dobu deklarované doby použitelnosti. Druh bakterií není specifikován, může jít o monokulturu i směsné kultury.

TIP! Doporučené skladování smetany je při teplotě od čtyř do osmi stupňů.