Jdu si koupit smetanu. Podle čeho ji mám vybírat?

Jdu si koupit smetanu. Podle čeho ji mám vybírat?

17. 03. 2020

Mít doma smetanu do zásoby není nikdy na škodu. Leckdy vám to může vytrhnout trn z paty. Dá se totiž skvěle kombinovat se slanými i sladkými potravinami, a navíc v teplé a zároveň studené kuchyni. Na co byste se měli zaměřit při jejím výběru?

Když vybíráme smetanu, nesledujeme jen datum minimální trvanlivosti výrobku, ale také účel, pro který ji chceme použít, a obsah tuku. Pokud přemýšlíme, zda koupit smetanu čerstvou, platí, že žádná z nich není zcela „čerstvá“. Všechny výrobky jsou totiž ošetřeny pasterací, která je nutná z důvodu zdravotní nezávadnosti, přičemž pasterované mléčné výrobky si uchovávají vyšší výživové hodnoty a příjemnější chuť, protože jejich tepelné ošetření bylo šetrnější. Čerstvá smetana je ošetřena vysokou pasterací a má trvanlivost 10–21 dní. Trvanlivá smetana je ošetřena UHT záhřevem nebo sterilací v obalu a má trvanlivost 90–150 dní.

Smetanu vybíráme také podle toho, jak dlouho ji potřebujeme uchovat, tedy jestli ji máme do zásoby, nebo na rychlou spotřebu. Smetany v kelímku většinou trvanlivé nebývají, stejně jako smetany balené v kartonových krabičkách s vystouplým příčným svarem nahoře. Spolehlivě napovědí skladovací podmínky uvedené na obalu.