Podzimní soutěž s kvalitními potravinami startuje!
Máte „kvalitní“ vědomosti? Rozdáváme za ně 100 výher týdně!
přečíst
Jdu si koupit smetanu. Podle čeho ji mám vybírat?
17. 03. 2020
Mít doma smetanu do zásoby není nikdy na škodu. Leckdy vám to může vytrhnout trn z paty. Dá se totiž skvěle kombinovat se slanými i sladkými potravinami, a navíc v teplé a zároveň studené kuchyni. Na co byste se měli zaměřit při jejím výběru?
Když vybíráme smetanu, nesledujeme jen datum minimální trvanlivosti výrobku, ale také účel, pro který ji chceme použít, a obsah tuku. Pokud přemýšlíme, zda koupit smetanu čerstvou, platí, že žádná z nich není zcela „čerstvá“. Všechny výrobky jsou totiž ošetřeny pasterací, která je nutná z důvodu zdravotní nezávadnosti, přičemž pasterované mléčné výrobky si uchovávají vyšší výživové hodnoty a příjemnější chuť, protože jejich tepelné ošetření bylo šetrnější. Čerstvá smetana je ošetřena vysokou pasterací a má trvanlivost 10–21 dní. Trvanlivá smetana je ošetřena UHT záhřevem nebo sterilací v obalu a má trvanlivost 90–150 dní.
Smetanu vybíráme také podle toho, jak dlouho ji potřebujeme uchovat, tedy jestli ji máme do zásoby, nebo na rychlou spotřebu. Smetany v kelímku většinou trvanlivé nebývají, stejně jako smetany balené v kartonových krabičkách s vystouplým příčným svarem nahoře. Spolehlivě napovědí skladovací podmínky uvedené na obalu.
V této sérii si můžete přečíst
- Test mléka II.
- Test mléka I.
- Desatero pro výběr kvalitních mléčných výrobků
- 6 mýtů o mléce
- Mléko a vše kolem něj
- Jak poznat náhražky sýrů?
- Jak se vyrábí máslo
- Jakou má mít máslo barvu a konzistenci?
- Druhy másel u nás
- Benefity másla
- Jak poznáte náhražky másla?
- Čeho se vyvarovat při nákupu másla
- Zamrazování másla – ano, nebo ne?
- Odkud se vůbec eidam vzal?
- Vše, co potřebujete vědět o eidamu
- Eidam a jeho tučnost
- Země původu není totéž co země zpracování
- Snižuje trvanlivost mléka jeho výživové vlastnosti?
- Složení másla je prosté – základem je kvalitní smetana
- Víte, jak se vyrábí kysaná smetana?
- Kysaná smetana – hravé vaření prospěšné organismu
- Má být kysaná smetana tučná?
- Co sledovat, abyste vybrali kvalitní kysanou smetanu?
- Bez másla to nejde aneb Jak vybrat to kvalitní
- Jak zvýšit výživovou hodnotu jídla? Přidejte jogurt
- Smetana obsahuje řadu důležitých látek
- Jogurt – jedna z nejstarších potravin na světě
- Máslo – to tradiční je plné smetany
- Co je přínosnější pro tělo – máslo nebo margarín?
- Jaké máme druhy másla? Proč je nějaké více žluté?
- Více tuku, méně vápníku aneb Zajímavosti o jogurtu
- Proč dospělí snadněji tráví jogurty než mléko?
- Více bílkovin? Jogurty řeckého a islandského typu!
- Smetana – královna naší kuchyně
- Vyberte si správně sýr eidam
- Co byste měli vědět o másle?
Další články
Podzimní soutěž s kvalitními potravinami startuje!
Máte „kvalitní“ vědomosti? Rozdáváme za ně 100 výher týdně!
přečíst