Bez másla to nejde aneb Jak vybrat to kvalitní

Bez másla to nejde aneb Jak vybrat to kvalitní

03. 02. 2020

Bez másla se pečení neobejde! Jakých parametrů si u něj všímat?

Základem kvalitního másla je co nejčerstvější smetana. Podle nařízení EU je pro máslo stanoven minimální podíl mléčného tuku 80 %. Másla vyráběná v České republice zpravidla obsahují 82 % mléčného tuku. Oproti tomu voda musí být v másle zastoupena maximálně do 16 %, nejde ale o povinný údaj a proto se na obalu většinou neuvádí. Do másla se nesmí nic přidávat, tedy ani žádné konzervační látky či emulgátory. Máslo kupujte vždy jen takové, které nemá porušený obal, protože mu škodí světlo a teplo. Uchovávejte ho proto v chladu a dobře větratelných prostorách při teplotě od 2-8 °C. Máslo, které je v pořádku, má příjemně nasládlou, smetanově mléčnou chuť i vůni. Pokud je světlé až bílé, znamená to, že je čerstvé.