Zamrazování másla – ano, nebo ne?

Zamrazování másla – ano, nebo ne?

Koupili jsme si tolik másla, že jsme ho nestihli zkonzumovat, ale datum spotřeby se neúprosně blíží. Co s tím? Samozřejmě nás napadne cesta nejmenšího odporu – dát ho do mrazáku. Neuškodí to máslu a děláme to zároveň správně?

Pro běžné uskladnění másla na kratší dobu jsou vhodné obvyklé chladírenské teploty 2–8 °C. Pokud chcete máslo skladovat dlouhodobě, tzn. zamrazit ho, udělejte to ideálně při teplotě -18 až -20 °C. Měli bychom ovšem brát na zřetel problémy, které mohou vzniknout při jeho odmražení. 

„Způsob vyskladnění másla z mrazáku musí být takový, aby pod obalem nevznikaly kapky kondenzované vody, jinak hrozí růst plísní. Problémem při skladování másla chladírensky i dlouhodobě zamraženého je také oxidace tuku neboli již zmiňované žluknutí,“ dodává David Fajfr, ředitel závodu Madeta Planá nad Lužnicí.


Chcete se dozvědět více o másle či jiných kvalitních potravinách? Čtěte náš web. Anebo si připravte pokrm z našich zajímavých a chutných receptů.