Jak poznat náhražky sýrů?

Jak poznat náhražky sýrů?

16. 02. 2017

V posledních letech se v obchodech objevují rostlinné alternativy k mléčným výrobkům obecně. Tyto produkty se mohou vyrábět i prodávat, ale nesmějí se označovat jako „mléčné výrobky“ a také se nemohou nazývat „sýrem“. Jak je tedy poznáme?

Rostlinné alternativy se od produktů z mléka liší tím, že je některá z mléčných složek nahrazena složkou jinou. Nejčastěji se jedná o záměnu mléčného tuku tukem rostlinným, což výrobek zlevňuje. Tyto analogy jsou samozřejmě zdravotně zcela v pořádku, ale nepřináší našemu tělu tolik benefitů jako mléčné výrobky.

Benefity přírodních sýrů

Přírodní sýry patří mezi nejcennější potraviny, a to díky obsahu plnohodnotných a lehce stravitelných bílkovin živočišného původu, minerálních látek a vitaminů. Konkrétně jsou sýry důležitým zdrojem vápníku, vitaminů A, D, E a vitaminů skupiny B. „Konzumace 200 gramů 30% eidamu kryje denní potřebu bílkovin dospělého člověka,“ upřesňuje Josef Pánek, ředitel závodu Madeta Řípec. Je proto potřeba rozlišovat poctivé mléčné výrobky od těch, které jsou vyrobeny z rostlinných alternativ. Proto sledujte etikety se složením výrobku. „Složení přírodního sýru eidam je jednoduché. Je to mléko, jedlá sůl a mlékárenské kultury. Pokud sýr kromě těchto složek neobsahuje žádnou další, např. barvivo nebo ochucující přísadu, výrobce nemusí složení sýra více rozepisovat. Sýr je považován za tzv. jednosložkový výrobek,“ informuje odborník.

 Jak se značí alternativy k sýrům 

Mějte na paměti, že rostlinné alternativy k eidamu a obecně k sýrům nesmí mít ve svém názvu slovo „sýr“ nebo „sýrový“. Tyto analogy mívají označení například „lidový smažák“, „směs na pizzu“, „eidam alternative“ apod. Jejich základem tedy není mléko. 

Více o eidamu a dalších kvalitních potravinách se můžete dočíst v dalších článcích. Podívejte se také na edukativní video o eidamu.

V této sérii si můžete přečíst