Jogurt – jedna z nejstarších potravin na světě

Jogurt – jedna z nejstarších potravin na světě

06. 04. 2020

Už několik desítek let se na nás valí reklamy na jogurty. Pořád dokola tvrdí, jak tyto zakysané mléčné výrobky podporují naše zažívání a taky imunitu. A mají pravdu. Díky procesu fermentace, tedy kysání, dochází k jejich obohacení o jogurtovou kulturu složenou z prospěšných bakterií. Proto tyto výrobky můžeme považovat za funkční potraviny.

Lidé tento zakysaný mléčný výrobek poprvé konzumovali už cca před 5 000 lety. Jeho současná podoba je ale stará zhruba 100 let. Jogurty představují výborný zdroj vysoce biologicky využitelných bílkovin, vápníku, fosforu, ale také vitaminů, zejména ze skupiny B, a významných stopových prvků.

Co se vyplatí sledovat při výběru jogurtu? Kromě chuti a data spotřeby také surovinové složení, výživové údaje a podmínky skladování. 

Jogurtovou kulturu používanou pro výrobu jogurtů tvoří mikroorganismy Streptococcus thermophilus a Lactobacillus bulgaricus. „Jogurty se liší poměrem mikroorganismů těchto dvou jogurtových kultur použitých při výrobě a také obsahem jednotlivých živin. Kromě základní jogurtové kultury se do nich přidávají i další mikroorganismy (např. Bifidobacterium), které pomáhají dotvářet specifickou chuť a texturu. U ochucených jogurtů bychom měli sledovat obsah ovocného podílu a jeho složení – obsah ovoce ve složce a přídatné látky,“ radí Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského. 

Jak je to u jogurtů s obsahem tuku? Jogurt bílý smetanový musí obsahovat nejméně 10 % tuku, jogurt bílý méně než 10 % tuku a 8, 2 % tukuprosté sušiny.