Jakou má mít máslo barvu a konzistenci?

Jakou má mít máslo barvu a konzistenci?

01. 06. 2017

Jak to, že je někdy máslo spíše do běla, ale jindy pro změnu více do žluta? A jakou by mělo mít konzistenci, aby se vám s ním dobře pracovalo?

Barvu másla může určovat to, čím byly krmeny krávy, od kterých bylo získáno mléko na jeho výrobu. Máslo je nebarvené a má přirozeně smetanově lehce žlutavou barvu.

„Pokud si zakoupíte máslo, které je výrazně žluté, je velice pravděpodobné, že je dobarvené. Ke zvýraznění žlutavého zabarvení másla se smetana přibarvuje přírodním barvivem červenožluté, až oranžové barvy získaným z rostliny Bixa orellana (E160b). Dalším používaným barvivem jsou karoteny. Sledujte proto informace na obalu, kde musí být vše zaznamenáno,“ zmiňuje David Fajfr, ředitel závodu Madeta Planá nad Lužnicí.

Konzistence másla zase závisí na výrobě a obsahu vody. Podívejte se, jaký povrch má máslo po vyndání z chladu. Kvalitnější bude déle tvrdší, pevné a hladké a nebude se k obalu lepit. Právě jeho konzistence ovlivní i to, jak se bude máslo chovat například při pečení či vaření.

Na další články se můžete těšit v průběhu celého června. Čekají vás například články o náhražkách másla, jak je zdraví prospěšné a mnohem více.

V této sérii si můžete přečíst