Odkud se vůbec eidam vzal?

Odkud se vůbec eidam vzal?

Napadlo vás někdy, kde mají některé potraviny svůj původ? Občas tomu dopomůže prostá náhoda, jindy zase dlouholeté zkoumání a experimentování. Jak je to tedy s eidamem, nejspíše jedním z prvních sýrů, které se u nás začaly vyrábět?

Eidam pochází z holandského městečka Edam. Kde se ale v názvu vzalo navíc „i“? Převzali jsme totiž výslovnost z němčiny. Pokud chcete označovat tento oblíbený sýr správně, jako Nizozemci, vyslovujte jeho název „ejdam“(ne „ajdam“).

Kořeny této pochoutky spadají do středověku. Mezi 14. a 18. stoletím byl eidam na výsluní, a to díky jeho trvanlivosti. Dlouho se nezkazil a navíc skvěle chutnal i během dlouhých plaveb. Tento oblíbený sýr se proto rozšířil i do Ameriky, Austrálie, na Nový Zéland nebo na jih Afriky. U nás eidam známe zabalený ve tvaru hranolu, ale jeho původní tvar, který je zachován i dodnes, je koule v červeně voskovaném obalu.

Chcete se dozvědět více o eidamu? Podívejte se na naše edukativní video. A přečtěte si o nich i v dalších článcích na akademiekvality.cz. Kvalitou eidamu i dalších potravin si můžete být jisti, když na produktech najdete loga značek kvality KLASA, Regionální potravina, BIO Produkt ekologického zemědělství, Evropské logo pro ekologickou produkci a Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP).