Odkud se vůbec eidam vzal?

Odkud se vůbec eidam vzal?

20. 02. 2017

Napadlo vás někdy, kde mají některé potraviny svůj původ? Občas tomu dopomůže prostá náhoda, jindy zase dlouholeté zkoumání a experimentování. Jak je to tedy s eidamem, nejspíše jedním z prvních sýrů, které se u nás začaly vyrábět?

Eidam pochází z holandského městečka Edam. Kde se ale v názvu vzalo navíc „i“? Převzali jsme totiž výslovnost z němčiny. Pokud chcete označovat tento oblíbený sýr správně, jako Nizozemci, vyslovujte jeho název „ejdam“(ne „ajdam“).

Kořeny této pochoutky spadají do středověku. Mezi 14. a 18. stoletím byl eidam na výsluní, a to díky jeho trvanlivosti. Dlouho se nezkazil a navíc skvěle chutnal i během dlouhých plaveb. Tento oblíbený sýr se proto rozšířil i do Ameriky, Austrálie, na Nový Zéland nebo na jih Afriky. U nás eidam známe zabalený ve tvaru hranolu, ale jeho původní tvar, který je zachován i dodnes, je koule v červeně voskovaném obalu.

Chcete se dozvědět více o eidamu? Podívejte se na naše edukativní video. A přečtěte si o nich i v dalších článcích na akademiekvality.cz. Kvalitou eidamu i dalších potravin si můžete být jisti, když na produktech najdete loga značek kvality KLASA, Regionální potravina, BIO Produkt ekologického zemědělství, Evropské logo pro ekologickou produkci a Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP).

V této sérii si můžete přečíst