Má být kysaná smetana tučná?

Má být kysaná smetana tučná?

03. 02. 2020

Obsah tuku v zakysané smetaně musí dosahovat nejméně deset procent hmotnostních. Naprostá většina výrobců uvozuje procentní údaj o množství tuku slovem „minimálně“ či „nejméně“. Zavazuje se tedy jen ke spodní hranici obsahu tuku ve smetaně. Případné plusové odchylky nejsou závadou. Jako vysokotučná smí být označena zakysaná smetana s obsahem nejméně 35 % tuku. V obchodech se prodávají i výrobky s označením „Zakysaná lehká“. O smetanu nejde, výrobek obsahuje jen 9 % tuku, ale na první pohled vypadá stejně jako zakysané smetany od stejného výrobce. Údaj o obsahu mléčného tuku v procentech je povinnou informací, která nesmí na obalu chybět. Slouží mimo jiné k rozhodování spotřebitele, k jaké přípravě pokrmů je zakysaná smetana vhodná. Na trhu totiž existuje velké množství smetan. Obecně platí, že čím víc tuku zakysaná smetana má, tím hutnější, jemnější a výraznější chuť s ní jídlo získá. Méně tučné smetany jsou vhodné jen pro studenou kuchyni, rozumějí si hlavně se zeleninovými a ovocnými saláty. Tučnější smetany se používají při vaření omáček a polévek.

Naprostá většina výrobců uvozuje procentní údaj o množství tuku slovem „minimálně“ či „nejméně“. Zavazuje se tedy jen ke spodní hranici obsahu tuku ve smetaně. Případné plusové odchylky nejsou závadou. Jako vysokotučná smí být označena zakysaná smetana s obsahem nejméně 35 % tuku. V obchodech se prodávají i výrobky s označením „Zakysaná lehká“. O smetanu nejde, výrobek obsahuje jen 9 % tuku, ale na první pohled vypadá stejně jako zakysané smetany od stejného výrobce. 

Údaj o obsahu mléčného tuku v procentech je povinnou informací, která nesmí na obalu chybět. Slouží mimo jiné k rozhodování spotřebitele, k jaké přípravě pokrmů je zakysaná smetana vhodná. Na trhu totiž existuje velké množství smetan. Obecně platí, že čím víc tuku zakysaná smetana má, tím hutnější, jemnější a výraznější chuť s ní jídlo získá. Méně tučné smetany jsou vhodné jen pro studenou kuchyni, rozumějí si hlavně se zeleninovými a ovocnými saláty. Tučnější smetany se používají při vaření omáček a polévek..

V této sérii si můžete přečíst