Kysaná smetana – hravé vaření prospěšné organismu

Kysaná smetana – hravé vaření prospěšné organismu

Věděli jste, že zakysaná smetana je lehce stravitelná a oproti sladké smetaně o něco méně kalorická? Stejně tak jako jiné fermentované mléčné výrobky má pozitivní vliv na střevní mikroflóru.

Je zdrojem kvalitních plnohodnotných mléčných bílkovin, vitaminů A, D, E, K a vitaminu B, stejně jako minerálních látek, a to hlavně vápníku. Díky obsahu tuku má jemnou chuť, jejíž nakyslost způsobují přidané kultury ušlechtilých mikroorganismů mléčného kvašení Streptococcus lactis. 

Zakysaná smetana se používá ve studené kuchyni, a sice jako přísada do zálivek, dipů a pomazánek nebo jako ingredience do nepečených dortů a dezertů, ale i pro tepelné úpravy. Využívá se ke zjemnění polévek nebo omáček, třeba do jihočeské kulajdy nebo svíčkové. Ve východoevropské kuchyni se přidává do některých polévek, jako je boršč nebo soljanka, a významnou roli hraje také v mexické kuchyni.