Vánoční pečení z kvalitních surovin

Vánoční pečení z kvalitních surovin

07. 12. 2021

Co je největší vánoční výzvou pro všechny svědomité hospodyňky? Přece poctivá domácí vánočka a chutné křehké cukroví! Aby bylo vaše vánoční pečivo dokonalé, vybírejte pečlivě jednotlivé ingredience. Na co se tedy zaměřit při výběru následujících surovin?

Máslo 
Základem většiny vánočních receptů a výborným nositelem chuti je kvalitní máslo. Nejinak je tomu i u cukroví nebo vánočky, kterým navíc dodává příjemnou vláčnost a jemnější chuť. Jedním z nejzásadnějších ukazatelů kvality másla je podíl mléčného tuku, který by neměl být nižší než 82 %. Oproti tomu voda musí být v másle zastoupena maximálně do 16 %, nejde ale o povinný údaj, a proto se na obalu většinou neuvádí.


Mouka
Jak zjistit, že jste si v obchodě zakoupili opravdu kvalitní mouku? Většina mouk se prodává v balení o hmotnosti 1 kg. Váha balení se může lišit o 0,5 %, což vzniká z důvodu odpařování přirozené vlhkosti z mouky. Ta by neměla překročit 15 %. To znamená, že by jeho hmotnost měla být v rozmezí 950 g – 1050 g. Těsto bude nejlépe kynout z mouky, která má nižší typové číslo – je méně vymletá a obsahuje více lepku (typové číslo je např. T 400 nebo T 1800). Navíc díky této mouce bude vaše vánočka lehčí a nadýchanější. Jedním z dalších hlavních pravidel je to, že mouka nesmí být chemicky bělena. Na výrobu vánoček se používá pšeničná mouka hladká, nejlépe mouka typové číslo T 530, což je pekařská mouka hladká světlá speciál 00 Extra.


Vejce
Kvalitnější vejce se liší způsobem chovu slepic, hmotností vajec a výživovou hodnotou krmiva. Všechny tyto informace byste měli nalézt na obalu, zatímco přímo na skořápce, formou razítka, zjistíte identifikační číslo drůbežárny a kód země původu vajec. Uvádí se zde také kód označující způsob chovu slepic. Pokud na krabičce najdete informaci, že se jedná o obohacená vejce, znamená to, že slepice byly speciálně vyživovány, aby vejce obsahovala např. vyšší množství jódu nebo omega-3 mastných kyselin. Vejce by se neměla umývat – narušilo by to jejich ochranný povlak a byla by tak náchylnější k absorpci mikroorganismů. I přesto by ale skořápka měla být čistá, bez zbytků vajec nebo peří. Trvanlivost vajec bývá 28 dní a měla by být skladována v chladu (ideálně mezi 5-8 °C). Teplota při skladování se pohybuje mezí 5 až 18 °C. Velmi důležité je uchovávat je v nekolísavé teplotě.

Tip: Jak číst kód na skořápce: První část = způsob chovu slepic (0 - biovejce z ekologického zemědělství, 1 - vejce nosnic ve volném výběhu, 2 - vejce nosnic v halách (na podestýlce), 3 - vejce nosnic v klecovém chovu). Druhá část = kód země původu vajec (ČR kód je CZ). Třetí část - identifikační číslo chovatele (drůbežárny).