Jak vybrat kvalitní vánoční suroviny?

Jak vybrat kvalitní vánoční suroviny?

08. 12. 2016

Abychom se mohli vrhnout na pečení cukroví nebo vánočky, nestačí nám jenom mouka, máslo a vejce. Potřebujeme k tomu taky cukr, smetanu a droždí, na které se nyní zaměříme. Chcete-li, aby se po cukroví jenom zaprášilo, připravte ho z kvalitních surovin.

Cukr
V obchodech se běžně prodává cukr krystal, krupice a moučka. Ty by měly být označeny skupinou, do které se řadí podle bělosti (např. cukr extra bílý, polobílý). Bílý cukr se získává rafinací. Vyluhováním se čistí přírodní cukr, odstraňují se z něj minerály a další složky způsobující zabarvení cukru. V rámci této technologie se nepoužívají chemické látky. Většina cukru na trhu je produktem z cukrové řepy. Při pečení vánočky je možné použít jak cukr bílý, tak i hnědý. 


Smetana
Aby se smetana mohla nazývat smetanou, musí být vyrobena z mléka a musí obsahovat nejméně 10 % tuku. Šlehačka lze ušlehat ze smetany, která obsahuje více než 30 % tuku. Smetana před prodejem prochází tepelným ošetřením, které má za úkol zničit nežádoucí mikroorganismy. To probíhá pomocí pasterace nebo metody UHT (ultra tepelným ošetřením). Pasterace je k výrobku šetrnější a přináší i lepší zachování chuti a výživových hodnot. Pasterovaná smetana se zpravidla uchovává v teplotě od 4 °C do 8 °C, zatímco trvanlivou smetanu ošetřenou metodou UHT je možné skladovat až do 24 °C. Před šleháním je ovšem nutné trvanlivou smetanu předem vychladit, nejlépe při teplotě do 8 °C po dobu 24 hodin. Pojem „šlehačka“ opravdu není legislativně chráněný a bývá často nepostižitelně zneužíván výrobci imitací smetany.


Droždí
Bez droždí se při přípravě kynutého těsta na vánočku neobejdete. Jedná se o živé kvasinky, které s pomocí cukru dokáží vytvořit oxid uhličitý, díky němuž těsto krásně vyběhne. V obchodě si proto zkontrolujte neporušenost obalu. Až doma droždí rozbalíte, mělo by mít krémovou barvu a mělo by se také snadno drolit. Nezapomeňte, že droždí si své vlastnosti uchová pouze tehdy, když ho budete skladovat v lednici do 8 °C. Na 1 kg mouky vám vystačí 42 g čerstvého droždí nebo 10 g sušeného.