Podpořte správnou funkci střev celozrnným pečivem

Podpořte správnou funkci střev celozrnným pečivem

29. 04. 2020

Kladli jste si někdy otázku, zda byste se raději neměli pečiva vzdát, protože jste se o něm zrovna dočetli něco negativního? Nabízíme vám jasnou odpověď – rozhodně ne! Celozrnné pečivo totiž obsahuje rozpustnou vlákninu, která přináší našemu organismu řadu prokazatelných benefitů týkající se především našeho trávení a imunity.

Lékaři a odborníci na výživu často vyzdvihují význam obilné vlákniny, která je nerozpustná a podporuje především mechanický pohyb střev. 

„Pro zažívací systém má ale také význam rozpustná, bobtnavá vláknina, která je více obsažena v pečivu s celozrnnou moukou. Rozpustné složky obilné vlákniny mají významný vliv na ochranu střevní sliznice. Dále zpomalují vstřebávání zatěžujících cukrů a jiných nežádoucích látek. Také přispívají ke snižování krevního cholesterolu. Tento vliv je zesílený ještě u pečiva s obsahem žitné, ječné nebo ovesné mouky,“ vysvětlují doc. Ing. Josef Příhoda, CSc.,  a doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D., z Ústavu sacharidů a cereálií VŠCHT Praha.