Chléb a přírodní živý kvas

Chléb a přírodní živý kvas

07. 03. 2017

Chléb má pro náš organismus optimální složení – pouze o chlebu a vodě vydržíme poměrně dlouhou dobu. Dneska navíc můžeme vybírat mezi tolika druhy, že si každý přijde na své. Jak ovšem poznáme ten, který je vyroben pouze přírodním kvasem?

Vyšší podíl živého kvasu = vyšší kvalita chleba
Chléb je podle platné vyhlášky definován jako pekařský výrobek kypřený kvasem, popřípadě droždím. Má mít tvar veky, bochníku nebo formový. Přestože množství a typ použitého žitného kvasu výrobci neuvádí, obecně platí, že čím je v těstě více přírodního živého kvasu, tím je chléb kvalitnější a déle vydrží. Starší generace preferuje „kyselejší“ chléb s klasickým živým kvasem a s vysokým podílem žitné mouky. Mladší generace si zase oblíbila chléb vyráběný modernější technologií s nižším podílem kvasu, který je kypřený droždím a obsahuje více mouky pšeničné než žitné. 

Jaké u nás máme druhy chleba?
V současné době se v České republice vyrábí nespočetné množství druhů chleba. Členění na druhy a skupiny upravuje vyhláška Ministerstva zemědělství.
„Skupiny se člení podle podílu mouky na chléb pšeničný (minimálně 90 % pšeničné mouky), chléb žitný (minimálně 90 % žitné mouky), chléb žitno-pšeničný (více než 50 % žitné a více než 10 % pšeničné mouky), chléb pšenično-žitný (více než 50 % pšeničné a více než 10 % žitné mouky), chléb celozrnný (minimálně 80 % celozrnné mouky), chléb vícezrnný (minimálně 5 % vícezrnných obilnin) a chléb speciální (minimálně 10 % speciálních plodin – olejnin, luštěnin, zeleniny, brambor apod.),“ vysvětluje Ing. Jaromír Dřízal ze Svazu pekařů. 

Další zajímavosti o chlebu se dozvíte v průběhu celého března zde na webu Akademie kvality. V průběhu celého měsíce uveřejníme další články, ve kterých se dočtete například jak správně chléb uchovávat, jak prospívá našemu zdraví či jak si vybrat ten nejkvalitnější přímo v obchodě. Samozřejmě vám při výběru napomohou značky kvality jako Klasa či Regionální potravina.