Jak správně uchovávat a zamrazovat chléb

Jak správně uchovávat a zamrazovat chléb

24. 03. 2017

Pokud je chléb dobře vyroben a propečen, jedná se o poměrně trvanlivou potravinu. V průběhu skladování se samozřejmě mění kvůli řadě fyzikálně-chemických reakcí, které nazýváme stárnutí, ale my tento proces můžeme jistým způsobem ovlivnit.

Stárnutí chleba se projeví především vysycháním jeho střídky (vnitřku), tedy ztrátou její elastičnosti a zvýšené drobivosti. Nejrychleji tento nežádoucí proces probíhá při teplotě 0 - 10 °C, proto chléb nikdy neskladujte v ledničce, ale ideálně při teplotě 20 - 25 °C zabalený do čisté utěrky, což umožní chlebu lépe dýchat. Nenechávejte chléb na vzduchu (vysušuje jej) a na světle (snižuje obsah vitamínů). „Je-li chléb ještě teplý nebo vlažný, před uložením ho nechte vždy vychladnout. Teprve pak ho zabalte do čisté utěrky a uložte do tzv. chlebovky – nádoby na chléb, kterou byste měli pravidelně čistit. Nekrájejte chléb dopředu, aby nevyschnul. Ideální nůž by měl být zoubkovaný s dostatečně tenkým ostřím,“ radí Ing. Jaromír Dřízal ze Svazu pekařů. 

Prodlužte jeho trvanlivost zmrazením 

Pokud nedokážete sníst všechen chléb, nebo si rádi děláte železné zásoby, zamrazte jej. Své vlastnosti si při mrazírenských teplotách uchová až po několik měsíců. Mějte ale na paměti, že ho musíte dát zamrazit co nejčerstvější a vložit do uzavřených umělohmotných obalů. Pokud chleba nakrájíte na krajíce, oddělte je od sebe mikrotenovou fólií. V případě potřeby ho rozmrazujte samovolně při pokojové teplotě, můžete využít i rozmrazovací funkci mikrovlnné trouby.

Nezapomeňte se také podívat na naše edukativní video o chlebu. V průběhu března uveřejníme další články, ve kterých se dočtete o chlebu ještě více. Samozřejmě vám při výběru napomohou značky kvality. Nejznámější jsou Klasa či Regionální potravina.