Pečivo – nezapomínejte na celozrnné a vícezrnné

Pečivo – nezapomínejte na celozrnné a vícezrnné

03. 04. 2020

Ani tato tradiční a po staletí ověřená potravina neunikla přísnému oku ortodoxních zastánců bezlepkové stravy. Nicméně fakta hovoří jasně: kdo netrpí celiakií, působí na něj přiměřená konzumace pečiva jedině blahodárně. Nezapomínejte na celozrnné a vícezrnné druhy. Obsahují látky, které např. chrání střevní sliznici nebo přispívají ke snižování krevního cholesterolu.

Cereálie či česky obiloviny představují pro většinu lidské populace základní složku potravy, jsou základem výživové pyramidy. Klasické běžné pečivo se vyrábí především z pšeničné mouky, ke zpestření nabídky sortimentu se stále častěji používá i přídavek mouky ječné, špaldové, pohankové či kukuřičné. Jednotlivé druhy pečiva se liší svým složením.

Celozrnné pečivo obsahuje podle vyhlášky nejméně 80 % celozrnných mouk z použitých mlýnských výrobků, dále tuk, cukr, droždí, slad, vodu, sůl a posypový materiál. Vícezrnné pečivo obsahuje vedle tradičních surovin ještě minimálně 5 % olejnin (slunečnice, dýně, len) či luštěnin (cizrna) z celkového množství použitých mlýnských výrobků. 

Co je důležité při výběru pečiva?

Sledujte popisky a naučte se rozlišovat druhy pečiva. Cereální není totéž co celozrnné! Cereální pečivo znamená, že je vyrobené z mouky. Celozrnné pečivo má obvykle tmavší střídu a menší objem v porovnání s vícezrnným pečivem. Z výživového hlediska je však rozdíl markantní. Celozrnné výrobky mají vysoký podíl vlákniny, řady vitaminů, antioxidačních a minerálních látek. Konzumace vícezrnného pečiva zase pomáhá k lepšímu trávení a semínka luštěnin a olejnin přináší zajímavou chuť a přispívají k senzorické kvalitě pečiva.  

Oba druhy pečiva by měly obsahovat nižší podíl soli a co nejvíce vlákniny. „Vybírejte pečivo při dodržování zásady pestré a vyvážené stravy s přihlédnutím k přiměřené fyzické námaze. Do jídelníčku je vhodné zařadit a střídat dávky světlého vícezrnného a tmavšího celozrnného pečiva,“ objasňuje Ing. Jaromír Dřízal, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů.