Češi si oblíbili regionální speciality a pečivo na míru

Češi si oblíbili regionální speciality a pečivo na míru

29. 04. 2020

Přestože jsou Češi poměrně konzervativní a z oblasti pečiva je u nich stále na prvním místě klasický tukový rohlík, dokázaly přilákat jejich pozornost také místní speciality a pečivo na míru. O které dobroty se jedná? A jaká to přináší pozitiva?

Díky televizním pořadům o vaření, gastroturistice a osvětě v médiích se Češi začali více zajímat o regionální výrobky. U místních řemeslných pekařů mají jistotu, že pečivo je vyrobené tradičním způsobem a není ze zmrazeného polotovaru.  

„Lokální řemeslné pekárny navíc většinou využívají suroviny od místních farmářů, např. mouku umletou z obilí sklizeného v okolí, nebo náplně z místního ovoce. Koupí jejich výrobků tak podpoří nejen jeho podnikání, ale také zaměstnanost v regionu, což je naprosto samozřejmé u našich sousedů v Rakousku či Německu,“ dodává Ing. Jaromír Dřízal, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

Pečivo na míru omezuje plýtvání

Obecným trendem je „convenience“ nákupu a profilování výrobků pro specifické potřeby různých zákaznických skupin. Protože je dnešní doba uspěchaná, roste poptávka po pečivu rychlého občerstvení, jako jsou snacky, plněné bagety či hamburgerové žemle. Stejně tak se postupně profiluje segment pečiva vhodný ke grilování a také přibývá speciálních výrobků pro tzv. „single“ rodiny s menší spotřebou. Z toho důvodu výrobci připravují pečivo, které má např. menší hmotnost, je speciálně balené či krájené a často má prodlouženou trvanlivost. Pozitivním dopadem je fakt, že se s ním méně plýtvá.