Neomezujme se pouze na mouku pšeničnou

Neomezujme se pouze na mouku pšeničnou

Když se řekne mouka, většina z nás si vybaví klasiku, tedy pšeničnou. Přitom už se u nás naprosto běžně vyrábějí také mouky žitné, ječné, ovesné, kukuřičné a pohankové. V nabídce ovšem najdete také mouky z hrachu nebo z dalších zrnin. Sortiment je tedy pestrý. Nastal čas degustovat a experimentovat. Z každé obiloviny se navíc vyrábějí různé výrobky. Jaké? Máme pro vás jednoduchý manuál.

„Lidé si často mylně myslí, že žitná mouka je automaticky celozrnná. Přitom se vyrábí také coby světlá i tmavá. Mouka ječná obsahuje oproti pšeničné více rozpustné vlákniny, která snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi. Mouky ovesné mají stejné přednosti jako ječné, ale jsou chuťově přijatelnější. Kukuřičné mouky jsou přirozeně bezlepkové a pohankové obsahují rutin, který má příznivý vliv na kardiovaskulární systém,“ vysvětluje specifika jednotlivých druhů mouk Pavel Filip, člen představenstva a odborný poradce Svazu průmyslových mlýnů ČR.

Z každé obiloviny a pseudoobiloviny se vyrábějí typické výrobky: z ovsa vločky, z ječmene kroupy, z prosa jáhly, z kukuřice krupice apod. Stručný přehled najdete zde:

• Z pšenice – mouky hladké, polohrubé a hrubé, krupice hrubé, jemné a také celozrnné

• Ze žita – mouka bílá (výražková), chlebová a celozrnná

• Z ovsa – vločky

• Z ječmene – kroupy různých velikostí

• Z ječmene a ovsa – mouky a krupice

• Z kukuřice – krupice, ale také bezlepkové mouky

• Z pohanky – převážně kroupy, dále krupice a bezlepková mouka

• Z prosa – jáhly