Jaké mouky jsou přirozeně bezlepkové?

Jaké mouky jsou přirozeně bezlepkové?

17. 12. 2020

Konzumovat potraviny bez lepku je dnes velmi módní. Tyto typy potravin preferují nejen celiaci, ale třeba také někteří sportovci. Na absenci lepku bývají postaveny některé diety. Ať už ho tedy nemůžete jíst z jakéhokoliv důvodu, vězte, že i přesto si můžete dopřávat mouku. Na našem trhu seženete přirozeně bezlepkové mouky. Které to jsou? A co je jejich nevýhodou?

Celiakie neboli nesnášenlivost lepku je vážné onemocnění a také alergie na lepek je velmi nepříjemná. Problémem je růst podílu obyvatel, kteří těmito problémy trpí. Na to se snaží reagovat celý obilný průmysl.

„Mezi přirozeně bezlepkové mouky patří kukuřičná, pohanková, rýžová, mandlová, hrachová, cizrnová, fazolová a třeba i amarantová. Jenom mějte na paměti, že lepek je důležitý pro pekařské vlastnosti mouky. Vytváří potřebný objem pečiva a strukturu jeho střídy. Je také významným zdrojem bílkovin v naší stravě,“ objasňuje Pavel Filip, člen představenstva a odborný poradce Svazu průmyslových mlýnů ČR.