Bez těchto surovin by bylo cukroví poloviční

Bez těchto surovin by bylo cukroví poloviční

05. 01. 2017

Jakou vůni si představíte, když se řekne „vánoční cukroví“? Určitě plnou skořice, oříšků, kakaa a podobných pochutin. Buďte ale při výběru těchto ingrediencí opatrní. Poradíme vám proto, na co se zaměřit.

Rozinky
Někdo je miluje a jiný je z vánočky vybírá. Správné rozinky by neměly obsahovat přidaný cukr. Sušené ovoce by mělo být konzervováno pouze sušením, protože se po přidání cukru již jedná o ovoce kandované. Obavy si nemusíte dělat, pokud ve složení narazíte na olej. Ten totiž pouze napomáhá tomu, aby se rozinky neslepovaly. 


Ořechy
Ořechy jsou plné rostlinných olejů, především z řady nenasycených mastných kyselin, které jsou prospěšné pro náš organismus. Bohužel tyto oleje často bývají i příčinou kažení (žluknutí) ořechů. Aby vám ořechy co nejdéle vydržely, uchovávejte je v suchu, v chladnějších teplotách a ideálně bez přístupu vzduchu. Někdo ořechy dokonce zavařuje. Jak poznat v obchodě kvalitní a nezkažené ořechy? Měly by příjemně vonět a nesmí na nich být viditelný náznak plísně, která vzniká při zabalení nedostatečně usušeného produktu.


Skořicový cukr
Kvalitní skořicový cukr by měl obsahovat pouze cukr a mletou skořici. Nemělo by v něm být žádné umělé aroma. Zkontrolujte na obalu také množství skořice v balení. Například skořicový cukr oceněný logem KLASA obsahuje 9,9 % skořice. 


Kakao
Kakao je označení pro prášek vyrobený ze semen kakaovníku. Kvalitní kakao má barvu v odstínech hnědé, výjimečně lehce červené. Typickou chutí kvalitního kakaa je hořká a mělo by výrazně vonět. Slabé aroma a kyselá chuť může svědčit o nekvalitním produktu, nebo dlouhodobém špatném skladování. Kakao by v balení mělo být sypké a bez hrudek – pokud se do krabičky dostane vlhkost, zhorší se chuť, vůně a rozpustnost kakaa.


Džem
Džem může být vyroben z jakéhokoliv druhu ovoce. Musí obsahovat jeho kousky a minimálně 35 g ze 100 g produktu. Ty, které jsou označené slovem „výběrové“ nebo „extra“, musí mít na 100 g alespoň 45 g ovoce. Džemy obsahují cukr, který mimo jiné slouží jako přírodní „konzervant“. Protože bývají zavařené ve sklenicích, nebývají náročné na skladování. Přesto se doporučuje nechávat je na tmavých a chladnějších místech. Obal džemu nesmí být porušen, protože při kontaktu se vzduchem začíná proces oxidace a výrobek se kazí.