Podzimní soutěž s kvalitními potravinami startuje!
Máte „kvalitní“ vědomosti? Rozdáváme za ně 100 výher týdně!
přečíst
Bez těchto surovin by bylo cukroví poloviční
05. 01. 2017
Jakou vůni si představíte, když se řekne „vánoční cukroví“? Určitě plnou skořice, oříšků, kakaa a podobných pochutin. Buďte ale při výběru těchto ingrediencí opatrní. Poradíme vám proto, na co se zaměřit.
Rozinky
Někdo je miluje a jiný je z vánočky vybírá. Správné rozinky by neměly obsahovat přidaný cukr. Sušené ovoce by mělo být konzervováno pouze sušením, protože se po přidání cukru již jedná o ovoce kandované. Obavy si nemusíte dělat, pokud ve složení narazíte na olej. Ten totiž pouze napomáhá tomu, aby se rozinky neslepovaly.
Ořechy
Ořechy jsou plné rostlinných olejů, především z řady nenasycených mastných kyselin, které jsou prospěšné pro náš organismus. Bohužel tyto oleje často bývají i příčinou kažení (žluknutí) ořechů. Aby vám ořechy co nejdéle vydržely, uchovávejte je v suchu, v chladnějších teplotách a ideálně bez přístupu vzduchu. Někdo ořechy dokonce zavařuje. Jak poznat v obchodě kvalitní a nezkažené ořechy? Měly by příjemně vonět a nesmí na nich být viditelný náznak plísně, která vzniká při zabalení nedostatečně usušeného produktu.
Skořicový cukr
Kvalitní skořicový cukr by měl obsahovat pouze cukr a mletou skořici. Nemělo by v něm být žádné umělé aroma. Zkontrolujte na obalu také množství skořice v balení. Například skořicový cukr oceněný logem KLASA obsahuje 9,9 % skořice.
Kakao
Kakao je označení pro prášek vyrobený ze semen kakaovníku. Kvalitní kakao má barvu v odstínech hnědé, výjimečně lehce červené. Typickou chutí kvalitního kakaa je hořká a mělo by výrazně vonět. Slabé aroma a kyselá chuť může svědčit o nekvalitním produktu, nebo dlouhodobém špatném skladování. Kakao by v balení mělo být sypké a bez hrudek – pokud se do krabičky dostane vlhkost, zhorší se chuť, vůně a rozpustnost kakaa.
Džem
Džem může být vyroben z jakéhokoliv druhu ovoce. Musí obsahovat jeho kousky a minimálně 35 g ze 100 g produktu. Ty, které jsou označené slovem „výběrové“ nebo „extra“, musí mít na 100 g alespoň 45 g ovoce. Džemy obsahují cukr, který mimo jiné slouží jako přírodní „konzervant“. Protože bývají zavařené ve sklenicích, nebývají náročné na skladování. Přesto se doporučuje nechávat je na tmavých a chladnějších místech. Obal džemu nesmí být porušen, protože při kontaktu se vzduchem začíná proces oxidace a výrobek se kazí.
V této sérii si můžete přečíst
- Jak vybrat kvalitní vánoční suroviny?
- Chléb a přírodní živý kvas
- Chléb prospívá našemu zdraví
- Jak vybírat chleba v obchodě
- Jak správně uchovávat a zamrazovat chléb
- Chléb aneb špetka z jeho historie
- Co nám prozradí informace na obalu
- Jak se vyrábí mouka
- Mouka – bílé zlato
- Není mouka jako mouka
- Obilné výrobky a glykemický index
- Co všechno prozradí obal mouky?
- Kvalitní chléb vydrží chutný i několik dnů
- Experimentujte s moukami, nemáme přece jen pšeničnou
- Jaká mouka se nejvíce hodí na kynutá těsta?
- Pečivo – nezapomínejte na celozrnné a vícezrnné
- Pečivo, jedna ze základen výživové pyramidy
- Jaké máme druhy pečiva a v čem se liší?
- Podpořte správnou funkci střev celozrnným pečivem
- Jak poznat rozdíl mezi tmavým a přibarveným pečivem?
- Pečivové „superpotraviny“ dodají více živin
- Křupavý rohlík nakupujte u „svého pekaře“
- Češi si oblíbili regionální speciality a pečivo na míru
- Jak optimálně skladovat pečivo
- Seznamte se s moukou
- Jaké je složení pšeničného zrna a jak se zpracovává?
- Neomezujme se pouze na mouku pšeničnou
- Celozrnné mouky mají více antioxidantů, ale…
- Rozdíl mezi tmavou a celozrnnou? A co je špalda?
- V čem se liší BIO mouka?
- Jaké mouky jsou přirozeně bezlepkové?
- Vánoční pečení z kvalitních surovin
Další články
Podzimní soutěž s kvalitními potravinami startuje!
Máte „kvalitní“ vědomosti? Rozdáváme za ně 100 výher týdně!
přečíst