Jak vybírat chleba v obchodě

Jak vybírat chleba v obchodě

13. 03. 2017

Každý pecen, bochník, šiška nebo jakýkoli jiný tvar chleba je originál. Na co byste si ale měli dát při jeho výběru pozor? Co byste proto měli sledovat?

Správný tvar konzumního chleba by měl být pravidelný, neporušený, optimálně klenutý a bez ostrých hran. Kůrka kaštanově hnědá či zlatohnědá, stejnoměrně zabarvená, neporušená, popř. přiměřeně moučená, polotlustá a pružná.

„Vnitřek chleba neboli střídka by měla být stejnorodá, dobře propečená a zároveň vláčná, velmi pružná (po zmáčknutí se vrátí do původního tvaru), bez trhlin, stínů a vlhkých míst. Špatně propečená střídka se při krájení maže a celý výrobek je náchylný k plesnivění či hnilobě. Výjimkou jsou ovšem speciální celozrnné chleby, u nichž je i při velmi dobrém propečení střídka hutná a vlhká,“ popisuje kvalitu chleba Ing. Jaromír Dřízal, předseda Svazu pekařů.

Čerstvý chléb, nebo ze zmrazeného polotovaru?

V poslední době jsou v obchodech stále častěji nabízeny pekařské výrobky dopékané ze zmrazeného polotovaru. Prodejce má dle vyhlášky č. 182/2012 Sb. povinnost u nebaleného chleba označovat, zdali se jedná o chléb čerstvý či dopečený ze zmrazeného polotovaru. Čerstvým chlebem se rozumí výrobek, jehož technologický proces výroby – od přípravy těsta až po upečení, včetně uvedení do oběhu – nebyl přerušen zmrazením nebo jinou technologickou úpravou, vedoucí k prodloužení trvanlivosti, a který je zároveň nabízen k prodeji spotřebiteli nejdéle do 24 hod po upečení. Pokud je chléb z polotovaru, v místě prodeje musí být viditelné označení „ze zmrazeného polotovaru“.

Podívejte se na naše video o chlebu, kde se dozvíte mnoho zajímavostí.