V čem se liší BIO mouka?

V čem se liší BIO mouka?

10. 12. 2020

Vyrábět BIO produkty je dneska již naprosto běžné. Mají své místo v obchodech i na farmářských trzích. V této kvalitě seženete snad všechny možné potraviny. Mezi produkty tzv. ekologického zemědělství se proto řadí i některé mouky. Co všechno označení BIO zaručuje? Patří tomuto trendu budoucnost, tedy aspoň co se týče výroby mouk?

Mouka v kvalitě BIO se vyrábí zcela běžným způsobem, ale většinou v celozrnné variantě.

„Kvalita BIO zaručuje, že se v mouce nenacházejí rezidua pesticidů. Nicméně ta neobsahují ani normální mouky. Tedy alespoň v takové míře, která je pod hranicí detekce. Pokud preferujete výrobky ekologického zemědělství, tedy v BIO kvalitě, nejspíše je vaší hlavní motivací ochrana životního prostředí, nebo touha konzumovat potraviny, na jejichž výrobu nebyla použita žádná chemie,“ vysvětluje Pavel Filip, člen představenstva a odborný poradce Svazu průmyslových mlýnů ČR.

Protože jakákoliv chemizace stravy vyvolává různá onemocnění a alergie, je pravděpodobné, že se na BIO výrobu začnou specializovat i velké průmyslové provozy. Proč se tak neděje už dneska?

„Dnešní doba na to ještě není zcela připravena. A to vzhledem k průmyslovému prodeji, výrobě i zemědělství, kdy je třeba vždycky garantovat nejen hygienickou čistotu, kvalitu, spolehlivost dodávek, ale také dlouhou trvanlivost výrobků. Právě s tím může pomoci nejen chemie, ale především spousta relativně finančně náročnějších technologických, monitorovacích a analytických technik k výrobě a ke kontrole,“ dodává odborník.