Jak optimálně skladovat pečivo

Jak optimálně skladovat pečivo

29. 04. 2020

Na velikosti možná nezáleží, ale na skladování určitě ano. Tedy rozhodně tehdy, když se jedná o pečivo. Pokud ho uložíte jen tak ladem na linku, za pár hodin si na něm určitě nepochutnáte. Jaké jednoduché triky bychom měli praktikovat, aby vydržely rohlíky, housky, kaiserky co nejdéle čerstvé?

Teplé nebo vlažné pečivo nechte před uložením vychladnout. V praxi se doporučuje uchovávat pečivo při pokojové teplotě 18 °C, zabalené do čisté utěrky a následně vložené do vhodné nádoby. Tu je nutné pravidelně čistit, popř. dezinfikovat octovým roztokem (omezuje plesnivění).  
Pečivo nevystavujte světlu, protože snižuje obsah vitaminů, ale ani vzduchu, jelikož ho vypařuje. Nikdy ho nedávejte do lednice, rychleji pak stárne.  
V případě odložené spotřeby je možné pečivo doma zamrazit. Jak na to? Pečivo vložte do mikrotenového sáčku, větší kusy (např. veky) je vhodné nakrájet. Před spotřebou výrobek krátce ohřejte v troubě či mikrovlnce.