Mošt – základem jsou kvalitní jablka a zpracování

Mošt – základem jsou kvalitní jablka a zpracování

11. 10. 2017

Ačkoliv se na moštování používají spíše méně hezká jablka, než která jíme syrová, musejí mít svou kvalitu. A víte vůbec, jak by měl proces výroby tohoto oblíbeného zdravého nápoje probíhat?

„Zpracovávaná jablka nesmí být napadena plísní, na jejíž výskyt poukazuje mykotoxin patulin. Legislativní limit je stanoven na hodnotu 50 mikrogramů – jedna miliontina gramu – na kilogram u dospělých osob. Jablka musí být před výrobou omyta vodou,“ upřesňuje Štěpán Chára z Bohemia Apple pro web Akademie kvality.

Jak se jablka zpracovávají?

Základem moštování je získání jablečné šťávy lisováním. Ta se poté obvykle pasteruje. „Nejedná se o přidání žádných chemických látek, ale o zahřátí po určitou dobu na určitou teplotu, aby se zahubily patogenní (nežádoucí) mikroorganismy a zároveň se zajistila delší trvanlivost. Další výrazné úpravy se většinou již nedělají,“ objasňuje odborník. 

V čem jsou mošty baleny? 

Stejně jako u dalších výrobků se nabízí různé varianty, v čem je možné jablečné šťávy dodávat. Čerstvě vylisované mošty s krátkou dobou trvanlivosti se mohou dávat do PET lahví. Ostatní jablečné šťávy můžete zakoupit ve skle, Tetra Packu nebo třeba bag-in-boxech (speciálních plastových pytlích v krabicích). Jablečné šťávy, které jsou zabaleny v „bag-in-boxu“ nebo Tetra Paku a byly pasterované, mají trvanlivost až 6 měsíců od data výroby. Pro účely skladování po otevření obalu je nutné sledovat informace uvedené na obalu výrobku, na kterých výrobce informuje spotřebitele o konkrétních podmínkách úchovy.               

Po celý říjen se můžete dozvědět o jablečných moštech a jeho přednostech. Podívejte se také na naše edukativní video na YouTube kanálu Akademie kvality. Anebo zkuste uvařit netradiční pokrm právě z moštu.