Mošt, džus, šťáva, nektar – vyznejte se v ovocných nápojích!

Mošt, džus, šťáva, nektar – vyznejte se v ovocných nápojích!

04. 10. 2017

Pro nástup podzimu není typické jenom zbarvování listů do žlutavých, hnědavých a načervenalých odstínů, ale také sezóna moštování jablek. Slovo „mošt“ sice běžně používáme, jedná se ale o termín z české legislativy?

A jak je to s ostatními ovocnými nápoji, které jsou u nás dostupné?

Kdo by neznal pojmy „mošt“ a „džus“. Nicméně podle české legislativy se tyto typy nápojů označují termínem „ovocná šťáva“. Pro označení „ovocná šťáva“ lze použít rovněž termíny „džus“, „juice“, „100%“, „stoprocentní“, případně „mošt“. 

„Pod pojmem „ovocná šťáva“ si můžeme představit zkvasitelný, ale ještě nezkvašený výrobek získaný z jedlých částí zralého, zdravého, čerstvého, chlazeného nebo zmraženého ovoce. Barva, vůně a chuť se odvíjí od použitého ovoce,“ vysvětluje Štěpán Chára, výkonný ředitel ve společnosti Bohemia Apple. 

Jaké u nás máme druhy ovocných nápojů? 

  • Ovocná šťáva – jedná se o 100 % mošty a džusy. Buď jsou vylisované z ovoce přímo, nebo jsou vyrobené z koncentrátu, což ovšem musí být zřetelně uvedeno na obalu. Šťávy z koncentrátu najdeme zpravidla v krabicích či plastových lahvích. Mošty se většinou stáčejí do skleněných lahví, krabic či speciálních plastových pytlů v krabicích (tzv. bag-in-boxů). Bývají zakalenější než klasické džusy. 
  • Nektar – ovocný podíl v nich obsažený se pohybuje od 25–50 % v závislosti na použitém druhu ovoce. V případě jablečného nektaru musí ovoce tvořit minimálně 50 %. Vylisovaná šťáva se ředí vodou, eventuálně jsou do ní přidávány další cukry. 
  • Ovocný nápoj – jedná se o nealkoholický nápoj ochucený ovocnou šťávou nebo ovocnou šťávou z koncentrátu. Nenechte se zmást velkými obrázky ovoce na obalu – obsah ovocné složky může být někdy velmi nízký a navíc mohou ovocné nápoje obsahovat i aromata pro podpoření chuti ovoce.  

Více o jablečných moštech a nové inspirativní recepty s nimi najdete v průběhu celého října na webu Akademie kvality.